Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δαμάζοντας τα κύματα… με τη βοήθεια της επιστήμης

Ο Σεμπάστιαν Στάουντνερ κατέχει ήδη το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο κύμα που έχει σερφάρει ποτέ, αλλά καθώς αρχίζει η σεζόν των γιγαντιαίων κυμάτων, ο Γερμανός στρέφει την προσοχή του στην επιστήμη και την τεχνολογία για να κυνηγήσει ένα νέο υψηλό επίπεδο.

Αξιοποιώντας τις τεχνικές ικανότητες της αυτοκινητοβιομηχανίας Porsche και της Schaeffler, που ειδικεύεται στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ο Στάουντνερ επιδιώκει να επισκιάσει το ρεκόρ του κύματος των 26,21 μέτρων που σημείωσε στην πορτογαλική Μέκκα των σέρφερς, το Ναζάρε, πριν από τρία χρόνια.

«Με το παγκόσμιο ρεκόρ κύματος συνειδητοποίησα ότι έφτασα σε ένα όριο για το πόσο γρήγορα μπορεί να πάει η σανίδα μου», δήλωσε ο Στάουντνερ στο AFP για την τελευταία του διαδρομή, στην οποία το κύμα έφτασε στο ισοδύναμο περίπου του κτιρίου των οκτώ ορόφων.

«Μαζί με την Porsche αναρωτηθήκαμε πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε τη σανίδα πιο γρήγορη και πιο σταθερή», δήλωσε ο 38χρονος Βαυαρός.

Οι σέρφερ που αυξάνουν την ταχύτητά τους μπορούν να αναμετρηθούν με μεγαλύτερα κύματα αν και δεν είναι μόνο θέμα «ανάγκης για ταχύτητα», αλλά και θέμα ασφάλειας.

«Η ταχύτητα είναι τόσο σημαντική για εμάς, διότι όσο μεγαλύτερο είναι το κύμα, τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα πρέπει να έχω για να ξεφύγω από αυτό», δήλωσε ο Στάουντνερ.

«Η δύναμη του κύματος είναι μια απόλυτη δύναμη», είπε, «σαν να σε σπρώχνουν πολλά κτίρια».

Ο Στάουντνερ δήλωσε ότι η πίεση της οδήγησης των μεγαλύτερων κυμάτων σημαίνει ότι οι σέρφερ πρέπει να γνωρίζουν ότι ο εξοπλισμός τους θα τους επιτρέψει να επικεντρωθούν στην ίδια την πορεία.

Περιγράφοντας το ρεκόρ που κατέρριψε στο Ναζάρε το 2020, όταν πρόσθεσε σχεδόν δύο μέτρα στο προηγούμενο όριο, είπε: «Διασχίζω το κύμα με 80 χιλιόμετρα την ώρα και συγκεντρώνομαι 100%».

«Δεν σκέφτομαι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον».

«Είμαι στη ροή. Δεν έχω χρόνο να σκέφτομαι: «πω, αυτό το κύμα είναι όμορφο».

«Ένα υψηλότερο επίπεδο»

Ο Στάουντνερ ερωτεύτηκε για πρώτη φορά το σέρφινγκ σε ηλικία εννέα ετών, όταν έκανε μπούγκι-μπορντ στη Γαλλία.

Με τις ευλογίες των γονιών του, ο Στάουντνερ αντάλλαξε τη Βαυαρία με τη Χαβάη για να ακολουθήσει καριέρα στο σέρφινγκ σε ηλικία 16 ετών.

Δούλευε σε εργοτάξια για να βγάζει χρήματα, ενώ παράλληλα μάθαινε να σερφάρει στον ελεύθερο χρόνο του.

«Έχω πάρει πολλές αποφάσεις στη ζωή μου που κανείς δεν καταλάβαινε εκείνη τη στιγμή».

Η φλεγόμενη περιέργειά του μπορεί να τον ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, αλλά προκάλεσε αλλαγές και στο ίδιο το άθλημα.

Οι τεχνολογικές καινοτομίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν το άθλημα «σε υψηλότερο επίπεδο», είπε.

Για να μπορέσουν πραγματικά οι σέρφερ να αξιοποιήσουν και να κυριαρχήσουν στη δύναμη του ωκεανού, οι σανίδες του σερφ πρέπει όχι μόνο να είναι ταχύτερες, αλλά και πιο σταθερές και ευέλικτες σε ακραίες ταχύτητες.

Οι μηχανικοί της Porsche βοήθησαν στην ανάπτυξη μιας νέας σανίδας με προσαρμοσμένη μύτη, ουρά και ακμές για τη βελτίωση της υδροδυναμικής.

Η Schaeffler ανέπτυξε μια επίστρωση που μειώνει την τριβή και βοηθά τη σανίδα να γλιστράει μέσα στο νερό.

Μέσω δοκιμών σε έναν προσομοιωτή αεροδυναμικής σήραγγας, ο Στάουντνερ μπόρεσε να δει πώς θα πρέπει να τοποθετηθεί πάνω στη σανίδα καθώς αυτή αντιμετωπίζει τερατώδη κύματα.

«Μέσω των αλλαγών στη σανίδα και της αλλαγής της στάσης του Σεμπάστιαν, καταφέραμε να μειώσουμε την αντίσταση του αέρα κατά 20%», δήλωσε ο Μάρκους Σμελτς, υπεύθυνος έργου στην Porsche.

Οι καινοτομίες «έκαναν τη σανίδα ταχύτερη και πιο σταθερή σε υψηλές ταχύτητες».

Ο Στάουντνερ, ο οποίος προπονείται καθημερινά στο γυμναστήριο για να ενισχύσει τη μυϊκή του δύναμη, ήταν έτοιμος για ένα φθινόπωρο και έναν χειμώνα κυνηγώντας μεγάλα κύματα.

Συνοδευόμενος από μια ομάδα σχεδόν 30 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών γιατρών, ο Στάουντνερ δήλωσε ότι ελπίζει να «κατανοήσει το ταξίδι των κυμάτων στον ωκεανό».

Με τη δύναμη της επιστήμης και του σχεδιασμού στη διάθεσή του, ο Γερμανός μπορεί να απέχει μόνο λίγες ημέρες από το να δοκιμάσει τη σανίδα στη μεγαλύτερη σκηνή όλων.

«Θα πρέπει να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό».

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More