Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΝΤ: Το παγκόσμιο εμπόριο μπορεί να «κοπεί» στα δύο δείχνει εικονικό οικονομικό μοντέλο  

Οι αναλυτές του ΔΝΤ δημιούργησαν ένα εικονικό οικονομικό μοντέλο που έδειξε την τάση διαίρεσης του παγκόσμιου εμπορίου σε δύο στρατόπεδα. Το ένα θα είναι η συμμαχία ΗΠΑ-ΕΕ, το άλλο – συμμαχία Κίνα-Ρωσία.

Αυτό, σύμφωνα με το ΔΝΤ, μπορεί να έχει βαριές συνέπειες και για τα δύο στρατόπεδα αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. 

Οι αναλυτές της οικονομίας προειδοποιούν ότι η απόλυτη διαίρεση σχεδόν στιγμιαία θα οδηγήσει στην άνοδο των τιμών σε μερικά εμπορεύματα. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ και ΕΕ θα έχουν οξύτατη έλλειψη παλλάδιου και πλατίνας, ενώ Κίνα και Ρωσία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα έλλειψης κοβαλτίου, νικελίου και φοινικέλαιου. Το πρόβλημα όμως θα έχει και άλλες διαστάσεις.

Οι ειδικοί του ΔΝΤ δηλώνουν ότι η διαίρεση σε δύο ανταγωνιστικά πολιτικά και οικονομικά μπλοκ θα ακυρώσει τα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής και θα καταστρέψει την επισιτιστική ασφάλεια.

Λίγους μήνες πριν η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει στην εμφάνιση δύο ανταγωνιστικών μπλοκ, αυτό με μπροστάρη τις ΗΠΑ και το άλλο με ηγέτιδα την Κίνα. Και οι δύο οικονομικές υπερδυνάμεις θα προσπαθούν να εντάξουν όσο γίνεται περισσότερες χώρες στα παγκόσμια στρατηγικά συμφέροντά τους. 

Πηγή:  SCMP, TASS
Μετάφραση: Γιώργος Γιαννακόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More