Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Καραϊτίδης για επίσκεψη Ερντογάν: Το πότε και πώς θα θιγούν τα πολύ σοβαρότερα θέματα είναι κάτι που απαιτεί ακόμα αρκετό χρόνο

Για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο πρέσβης επί τιμή Δημήτρης Καραϊτίδης. Όπως τόνισε το γεγονός ότι το ταξίδι θα είναι σύντομο δεν μειώνει και τη σημασία του. «Η Αθήνα προσδοκά ότι στη συνάντηση αυτή θα εδραιωθεί έτι περαιτέρω το υφεσιακό κλίμα που έχει εγκαινιασθεί τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις με την Τουρκία. Αυτός είναι, νομίζω, ο κύριος στόχος στον οποίο αποβλέπει η ελληνική πλευρά.

»Ασφαλώς υπάρχει πλήρης επίγνωση ότι οι επαφές που θα γίνουν και τα θέματα των συνομιλιών δεν αποβλέπουν στη ρύθμιση των πολύ ουσιαστικών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως αυτές οι διαφορές προκύπτουν από τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις της τουρκικής πλευράς. Η Τουρκία έχει εγκαινιάσει αυτή τη στάση της μετριοπαθούς ρητορικής. Κατά την εκτίμησή μου, για λόγους τακτικής, επειδή έκρινε ότι η συνεχής προκλητικότητα και ο επιθετικός της τόνος προς την Ελλάδα της δημιουργούσε προβλήματα και αντιδράσεις τόσο στην αμερικανική πλευρά όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο. Η δε ελληνική πλευρά ορθώς θεωρεί ότι με την καλλιέργεια ενός ήπιου και ήρεμου κλίματος δημιουργείται ένα καλό υπέδαφος προσέγγισης των δύο χωρών. Αυτός είναι νομίζω, ο βασικός σκοπός στον οποίο κατά τη φάση αυτή αποβλέπουμε».

Επιπλεον πρόσθεσε ότι «Το πότε και πώς θα θιγούν τα πολύ σοβαρότερα θέματα είναι κάτι που απαιτεί ακόμα αρκετό χρόνο και αρκετή προσπάθεια. Πρέπει να εξομαλυνθεί το έδαφος και εν συνεχεία να επιλεγεί ο τρόπος προσέγγισης της ουσιαστικής διαφοράς που κατά τη δική μας πλευρά υπάρχει, δηλαδή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Επ’ αυτού υπάρχει μια διαφορά με την Τουρκία, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο προσέγγισης αυτού του θέματος».

Σε άλλο σημείο τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να παρουσιάσει τις απαιτήσεις και τις αξιώσεις που κατά καιρούς έχει διατυπώσει προς την Ελλάδα, ως ανήκουσες σε ένα ενιαίο σύνολο και υπό αυτήν την έννοια επιχειρεί να εισαγάγει και θέματα που για την ελληνική πλευρά είναι απολύτως ανεπίδεκτα συζητήσεως, όπως παραδείγματος χάρη οι γκρίζες ζώνες, η γαλάζια πατρίδα, ο αφοπλισμός των νησιών και η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική οικονομική Ζώνη στα νησιά. Αυτά είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά δεν τα δέχεται και δεν τα συζητά».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Καραϊτίδη στο βίντεο που ακολουθεί.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More