Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Κούρκουλας: Πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος από τη Χαμάς είναι η Χεζμπολά για το Ισραήλ

Στο ερώτημα εάν απειλείται η παγκόσμια ασφάλεια από τη διεύρυνση της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, αλλά και σε άλλα, σχετικά με την ενόχληση του Ερντογάν για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που βρίκσονται στην Ανατολική μεσόγειο απάντησε στο Ertnews ο τ. Υφυπουργός Εξωτερικών, τ. Πρέσβης της ΕΕ, Δημήτρης Κούρκουλας.

«Επικίνδυνο ρήγμα μεταξύ Αράβων και Δύσης »

«Δεν είναι μόνο το πολιτικό Ισλάμ στην Τουρκία που είναι αναφανδόν υπέρ της Χαμάς, αλλάι όλο το πολιτικό φάσμα κι αυτό δυστυχώς συμβαίνει ακόμη και σε μετριοπαθείς αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία. Χώρες οι οποίες είχαν προχωρήσει σε πολύ στενές σχέσεις με τη Δύση και είχαν κάνει και ειρήνη με το Ισραήλ, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι η κοινή τους γνώμη δεν συμφωνεί με μια πιο μετριοπαθή στάση των κυβερνήσεων. Αυτό διευρύνει το ρήγμα μεταξύ αραβικών χωρών ή μουσουλμανικών χωρών και Δύσης και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Είναι ίσως και ένας από τους στόχους της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς, που φαίνεται ότι έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό.

Είχε ακουστεί ότι στόχευε να υπονομεύσει την προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ, αλλά τώρα στο μέτρο που αυτή η σύγκρουση διευρύνεται και όπως είπε και ανταποκριτής σας στις τηλεοράσεις όλων των μουσουλμανικών χωρών δείχνονται εικόνες ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, αυτό ξεσηκώνει περισσότερο το αντιδυτικό μένος που ούτως ή άλλως υπήρχε.

«Πολλαπλάσια πολύνεκρη μία σύγκρουση Ισραήλ -Χεζμπολά»

‘Οσον αφορά την περίπτωση επέκτασης των συγκρούσεων στο βορρά του Ισραήλ, δηλαδή στο νότιο Λίβανο, αυτό δεν θα είναι απλώς μια ακόμα σύγκρουση σαν κι αυτή που γίνεται τώρα λαμβάνει χώρα στη Γάζα. Θα είναι πολλαπλάσια πολύνεκρη και πολύ πιο δύσκολη. Η Χεζμπολάχ διαθέτει οπλοστάσιο σαφώς πολλαπλάσιο της Χαμάς. Διαθέτει εκπαίδευση, μυστικές υπηρεσίες και είναι από τις λίγες οργανώσεις που οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ δεν έχουν κατορθώσει πραγματικά να διεισδύσουν. Άρα, εάν πράγματι αναφλεγεί ο Λίβανος θα είναι απόλυτα καταστροφικό, αλλά θα υπάρχουν και πολλές πολύνεκρες απώλειες και για το Ισραήλ, τόνισε ο Δημήτρης Κούρκουλας και πρόσθεσε:

Πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει να ανοίξει δεύτερο μέτωπο, τουλάχιστον προς το παρόν.

«Θυμάμαι πολύ καλά όταν ήμουν πρέσβης στο Λίβανο, αρχές του 2000, η Χεζμπολάχ διέθετε 2.000 – 3.000 χιλιάδες πυραύλους και τότε οι Ισραηλινοί μας έλεγαν ότι αυτό είναι μεγάλη απειλή και πρέπει κάτι να γίνει. Σήμερα έχουν 200.000 και πολύ πιο εξελιγμένους. Άρα καταλαβαίνετε ότι σε περίπτωση σύγκρουσης και στο Ισραήλ οι απώλειες θα είναι τεράστιες και βεβαίως θα υπάρχει και ο κίνδυνος εμπλοκής και του Ιράν. Και γι αυτό εξάλλου τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα τα οποία ενοχλούν τον Ερντογάν, ήρθαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί σε περίπτωση που επεκταθεί αυτή η σύγκρουση και ανοίξει το μέτωπο του Λιβάνου και του Ιράν, βεβαίως θα χρειάζεται και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Η Χεζμπολά παίρνει όπλα από το Ιράν μέσω Συρίας»

Δεδομένου ότι η Γάζα είναι περικυκλωμένη από το Ισραήλ, με εξαίρεση τη διέξοδο προς την Αίγυπτο, απορώ πώς οι αρχές ασφαλείας του Ισραήλ επέτρεψαν να έρθουν τόσα υλικά για να φτιαχτούν τόσοι πύραυλοι, σχολίασε ο .

Αλλά η Χεζμπολά παίρνει τα όπλα από το Ιράν μέσω Συρίας και γι αυτό εξάλλου προχθές οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν τα δύο αεροδρόμια της Συρίας, την Δαμασκό και το Χαλέπι, για να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό της Χεζμπολά από το Ιράν. Υπάρχει πολύ στενή σχέση και η Χεζμπολά είναι εμεπροπόλεμοι διότι βοηθάνε και στη Συρία, το καθεστώς Άσαντ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του και έχουν γενικά πολύ μεγάλη εμπειρία και πολύ καλή οργάνωση. Άρα είναι ένας πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος ασφάλειας για το Ισραήλ απ ότι η Χαμάς.

«Παγκόσμιο ρήγμα ανάμεσα σ’ αυτούς που υποστηρίζουν το Ισραήλ και σ’ αυτούς που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους»

Αυτή τη στιγμή όχι μόνο στο Λίβανο, αλλά και σε άλλες χώρες όπως το Ιράκ, οι πολλές δυτικές πρεσβείες, οι αμερικάνικες πρώτα απ όλα, αλλά όχι μόνο έχουν δηλώσει, έχουν παροτρύνει τους υπηκόους τους να φύγουν. Υπάρχει μεγάλη αναταραχή», είπε ο αναλυτής για να επισημάνει ότι υπάρχει ένα ρήγμα παγκόσμιο ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν το Ισραήλ και σ αυτούς που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους. «Και αυτό το ρήγμα, το οποίο με πολύ μεγάλες προσπάθειες είχε γεφυρωθεί κατά κάποιο τρόπο τις τελευταίες δύο τρεις δεκαετίες, ξαφνικά βαθαίνει και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και για την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη, αλλά και για την ίδια την ασφάλεια του Ισραήλ».

Χάθηκαν ευκαιρίες για την οριστική και συμφωνημένη λύση του Παλαιστινιακού και υπάρχουν ευθύνες σε όλες τις πλευρές και στους Παλαιστίνιους και στους Ισραηλινούς και σε εμάς στη Δύση, ότι νομίσαμε ότι κουκουλώνει το ζήτημα βάζοντάς το κάτω απ το χαλί. Δεν είναι έτσι. Κάθε διεθνές πρόβλημα το οποίο δεν προωθείται, η επίλυσή του μπορεί εν δυνάμει να γίνει πολύ επικίνδυνο. Πάντως σήμερα ζούμε μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση και κανείς νομίζω δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή», τόνισε.

Απειλείται η παγκόσμια ασφάλεια;

Στο ερώτημα ο κ. Κούρκουλας απάντησε ότι «αν εμπλακεί και το Ιράν στον πόλεμο, ίσως να μην είναι παγκόσμιος πόλεμος αλλά βεβαίως και οι δυνάμεις, τα αυταρχικά καθεστώτα τύπου Πούτιν, δεν χάνουν ευκαιρία να ρίξουν λάδι στη φωτιά και να εκμεταλλευτούν αυτή τη σύγκρουση για να υπονομεύσουν τη Δύση». Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πούτιν τώρα εμφανίζεται ανθρωπιστής, ενώ ξέρουμε ότι έχει κάνει ίσως τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου στον 21ο αιώνα. Εμφανίζεται ανθρωπιστής και κατηγορεί τη Δύση για ότι γίνεται στη Γάζα, πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία έχει και πολύ σημαντικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, δηλαδή στη γειτονιά μας, τις οποίες απέκτησε τα τελευταία χρόνια, όταν δυστυχώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κακώς κατά τη γνώμη μου αποχώρησαν από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τώρα βεβαίως επανέρχονται και επανέρχονται δυναμικά.

«Το κενό που είχε δημιουργηθεί με την αποχώρηση των Αμερικανών έδωσε ελεύθερο πεδίο στη Ρωσία και στην Τουρκία»

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν ενοχλήθηκε από την παρουσία των αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Δημήτρης Κούρκουλας και εξήγησε ότι το πρόβλημα της κοινής γνώμης δεν είναι αμελητέο. «Υπάρχει αναβρασμός σε επίπεδο λαών σε πάρα πολλές χώρες», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην παροχή ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής βοήθειας»

Επειδή η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και με το Ισραήλ και με τις αραβικές χώρες, νομίζω ότι μπορεί να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στο να μπορέσει να φτάσει γρήγορα η ανθρωπιστική βοήθεια,στη Γάζα η οποία θα χρειαστεί τις επόμενες βδομάδες, στους επόμενους μήνες. Μιλάμε για 2 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν φαγητό, δεν έχουν νερό, είπε ο Δημήτρης Κούρκουλας.

Πηγή: Ertnews – Update

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More