Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε αναζήτηση νέων ισορροπιών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικτές τάσεις και μικρές μεταβολές παρουσιάζουν σήμερα (24/10) οι μετοχικές αξίες στις ευρω-παϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Ανάμεσα στο ρίσκο της υπερβολικής αύξησης των επιτοκίων και της ανεπαρκούς αύξησης για την καταπολέμηση του πληθωρισμού προσπαθούν να ισορροπήσουν με την νομισματική πολιτική τους οι κεντρικές τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve (Fed) θα διατηρήσει ψηλά τα επι-τόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου ξε-πέρασε το 5% την Δευτέρα,για πρώτη φορά από το 2007.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ σημείωσε την περασμένη εβδομάδα σε ομιλία του στην Οικο-νομική Λέσχη της Νέας Υόρκης ότι η Fed προχωράει «προσεκτικά» δεδομένων των «παλιών και νέων αβεβαιοτήτων».

«Πρόσθετα τεκμήρια ότι η ανάπτυξη κινείται πάνω από την τάση ή ότι η απασχόληση έχει σταμα-τήσει να επιβραδύνεται, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την περαιτέρω πρόοδο στο μέτωπο του πλη-θωρισμού και μπορεί να απαιτούν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» σημείωσε ο κ. Πάουελ.

Στο μεταξύ, προς το χειρότερο κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Ο-κτώβριο, καθώς η ζήτηση σημείωσε περαιτέρω μείωση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global.

Ο Σύνθετος Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της ευρωζώνης, που καταρτίστηκε από την S&P Global υποχώρησε στις 46,5 μονάδες τον Οκτώβριο από 47,2 τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλό-τερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο PMI που καλύπτει τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στο 47,8 από 48,7 ενώ ο μεταποιητικός PMI μειώθηκε στις 43 τον Οκτώβριο από 43,4, πολύ κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχω-ρίζει την επέκταση της οικονομίας από τη συρρίκνωση.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,25%, στο Παρίσι ο βασι-κός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,47%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,26%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,13%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανί-ζει οριακή ενίσχυση σε ποσοστό 0,04%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 115 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1196,56 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο κατά 1,95%.

Ομόλογα

Μικρές καθοδικές τάσεις καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 4 μονάδες βάσης, στο 2,83%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 2 bps στο 4,82%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 3 μονάδες, στο 3,93% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,20%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ανήλθε στο 4,86%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Οι διπλωματικές προσπά-θειες στη Μέση Ανατολή, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο, εντείνονται για να περιορίσουν τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αμβλύνοντας τις ανησυχίες των επεν-δυτών για τυχόν διαταραχές εφοδιασμού.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 0,56%, στα 85,03 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 0,58%, βρίσκεται στα $89,30.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0613 δολ./ευρώ.

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More