Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση ενημέρωσης για την άνοια το Σάββατο στην Άρτα

«Περίπατο στη Βυζαντινή Άρτα» εστιασμένο στην άνοια, διοργανώνουν το πρωί του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου το νεο-ιδρυθέν «Κέντρο Ημέρας και η Κινητή Μονάδα για άτομα με Άνοια» σε συνεργασία με το ιατρείο μνήμης του νοσοκομείου Άρτας. Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας στη διάρκεια του οποίου, επιστημονικοί φορείς, δομές περίθαλψης και κοινωνικές οργανώσεις από όλον τον κόσμο επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια.

Η Αλτσχάιμερ είναι νόσος που οδηγεί στην άνοια. Περίπου τα 2/3 των περισσοτέρων από 50.000.000 διαγνωσμένων περιστατικών άνοιας παγκοσμίως οφείλονται στη νόσο Αλτσχάιμερ. Η δεύτερη πιο συχνή αιτία άνοιας είναι η αγγειακή άνοια, αποτέλεσμα εγκεφαλικών επεισοδίων, και δεν πρέπει να συγχέεται με την Αλτσχάιμερ.

Η άνοια είναι μία νόσος που εξαπλώνεται ταχύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο και κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στις σύγχρονες, παγκόσμιες μάστιγες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μόνη αιτία θανάτου ανάμεσα στις κορυφαίες 10, που δεν μπορεί να προληφθεί, να θεραπευθεί ή να επιβραδυνθεί.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών Δρ. Κική Σακκά- που έλκει την καταγωγή της από την Άρτα- στην Ελλάδα σήμερα πάνω από 160 χιλ. άτομα πάσχουν από άνοια και περίπου 260 χιλ. από ήπια νευρική διαταραχή. Συνυπολογίζοντας και τους φροντιστές τους, η πάθηση αφορά πάνω από ένα εκατ. συνανθρώπους μας.

Οι διοργανωτές καλούν όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση στέλνοντας το μήνυμα: «δεν ξεχνούμε, όσους ξεχνούν»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More