Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Λόρδο Βύρωνα στο Λονδίνο

Το 2024 είναι χρονιά αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο (Ε.Ι.Π. – Η.Β.) διοργανώνει δυο σημαντικές εκδηλώσεις/δράσεις στις 26 και 27 Ιανουαρίου στο κεντρικό Λονδίνο με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τον θάνατο του.

Στις 26 Ιανουαρίου στις 19:00 (ώρα ΗΒ) σε συνεργασία με το Centre for Hellenic Studies at King’s College London θα παρουσιάσει, στα αγγλικά και στα ελληνικά, την εκδήλωση: ‘From London to Messolonghi and back: Echoes of Eternal Journeys’ («Από το Λονδίνο στο Μεσολόγγι και πίσω: Απόηχοι Αιώνιων Ταξιδιών»).

Η εκδήλωση θα ανοίξει με το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα, «Τα νησιά της Ελλάδας», μελοποιημένο από τον συνθέτη Σταμάτη Χατζηευσταθίου – ερμηνευμένο από την Ανδριάνα Μπάμπαλη στο άλμπουμ «Έλληνες Φιλέλληνες».

Τα τρία μέρη της εκδήλωσης θα είναι:

1) κεντρική  ομιλία από τον Roderick Beaton, Emeritus Koraes Professor (Ομότιμου Kαθηγητή της έδρας Κοραή). Η ομιλία του έχει τίτλο ‘From London to Missolonghi – and back in a barrel of rum: Byron’s life in Greece’. – («Από το Λονδίνο στο Μεσολόγγι – και πίσω σε ένα βαρέλι ρούμι: Η ζωή του Βύρωνα στην Ελλάδα»).

2) το ντοκιμαντέρ «Από το Μεσολόγγι στο Λονδίνο: 200 χρόνια μετά».

3) διασκευή αποσπάσματος του έργου Manfred του Λόρδου Βύρωνα με τίτλο «Manfred Echoes» – (Απόηχοι του Manfred), που παρουσιάζουν οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Δεληδημούδης και Βασιλεία Κενάνογλου συνοδευόμενοι μουσικά από τον τσελίστα Θοδωρή Παπαδημητρίου σε έμπνευση και σκηνοθεσία Κυριακής Μήτσου.

-Στις 27 Ιανουαρίου στις 12 μ.μ. (ώρα Η.Β.) σε συνεργασία με το IOE, UCL’s Faculty of Education and Society θα παρουσιαστεί η εκδήλωση: «Τα παιδιά μαθαίνουν τα παιδιά: Μιλώντας για τους Φιλέλληνες-Λόρδος Βύρων».

Οι μαθητές Ελληνικών Α’ Levels του παροικιακού σχολείου του Αγίου Νικολάου στο Acton του Λονδίνου, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της συλλογικής τους έρευνας για τη ζωή και το έργο σημαντικών Φιλελλήνων και του Λόρδου Βύρωνα μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα παιδιά και θα είναι στα ελληνικά. Η είσοδος και στις δυο εκδηλώσεις είναι δωρεάν και τελούν υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ε.Ι.Π. – Η.Β. υπάγεται στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, έναν ημι-κρατικό φορέα που συστάθηκε στην Αθήνα το 1992 με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συμβάλλει αποτελεσματικά στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς. Το Ε.Ι.Π. επιθυμεί να αποτελέσει κέντρο διαλόγου και διάδοσης των ελληνικών τεχνών και γραμμάτων αλλά και όλων των πτυχών του ελληνικού πολιτισμού και των οικουμενικών του αξιών που θα συμπεριλαμβάνει Έλληνες και φιλέλληνες ανά τον κόσμο. Επιπροσθέτως, μέσα από τα παραρτήματα του σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Λονδίνου, που καλύπτει το Η.Β. γενικότερα, φιλοδοξεί να διαμορφώσει σχέσεις εποικοδομητικής συνεργασίας με σπουδαίους πολιτιστικούς φορείς ανά την υφήλιο.

Το Ε.Ι.Π. – Η.Β., με εκπρόσωπο την κα Κυριακή Μήτσου και τη δυναμική ομάδα συνεργατών της προγραμματίζει για τα επόμενα έτη την παρουσίαση παραστάσεων, φεστιβάλ, διαγωνισμών και άλλων πολιτιστικών δράσεων που θα αναδείξουν περαιτέρω στο Η.Β. αλλά και το εξωτερικό γενικότερα τη μοναδικότητα του ελληνικού πολιτισμού.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More