Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκλογές 2023: Τα θετικά και τα αρνητικά των τριών «μονομάχων» – Το προφίλ των ψηφοφόρων της άκρας δεξιάς ― Οι ειδικοί απαντούν

Τα διλήμματα που θέτουν οι πολιτικοί αρχηγοί ενόψει των εκλογών την 21η Μαΐου, το «φλέγον» ζήτημα του κόμματος Κασιδιάρη, τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του τριών πολιτικών «μονομάχων», της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον σχηματισμό κυβέρνησης με ψήφο ανοχής αλλά και τις σημαντικές διαφορές των ψηφορόρων της άκρας δεξιάς, σχολίασαν στην εκπομπή «Επίλογος» του Απόστολου Μαγγηριάδη ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας και Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης, Γεράσιμος Μοσχονάς, ο πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης, ο επικοινωνιολόγος Μάνος Σιφονιός και η επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Λαμπρινή Ρόρη.

Κληθείς να απαντήσει στο αν στις εκλογές κερδίζει αυτός που θα θέσει το σωστό δίλημμα, ο κ. Κουσούλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το δίλημμα είναι αυτοδυναμία ή μη αυτοδυναμία. (…) Διακρίνονται 3 κατηγορίες:

Η νοητή (αυτοδυναμία)

Είναι εφικτή σήμερα; (αυτοδυναμία) Με την απλή αναλογική, όχι.

Είναι χρήσιμη (η αυτοδυναμία) για την Ελλάδα;».

Για το πεδίο της επικοινωνίας ο κ. Σιφονιός, υπογράμμισε: «Συντελείται μία μετάβαση από τα μπαλκόνια στα τηλεοπτικά παραθυρα και το TikTok. (…) Πια, ο πολιτικός πηγαίνει προς το μέρος των πολιτών. (…) Πρώτη φορά πηγαίνουν (οι πολιτικοί αρχηγοί) σε ψυχαγωγικές εκπομπές. Οι πολιτικοί αρχηγοί γίνονται πιο προσιτοί. (…) Η «μάχη» για τους νέους ψηφοφόρους είναι μεγάλη».

Τις εξελίξεις στην άκρα δεξιά, με το κόμμα «Έλληνες» του κ. Κασιδιάρη και στο τι θα γίνει αν τεθεί εκτός εκλογικής διαδικασίας απάντησε η κ. Ρόρη. «Είμαστε σε πειραματική φάση. Εντός κοινοβουλίου έχουμε την Ελληνική Λύση. Οι ψηφοφόροι του θέλουν εκδίκηση από τα πολιτικά κόμματα, αποτελούν ειδικό κοινό». Τόνισε μάλιστα ότι τα συστημικά κόμματα δεν αποτελούν επιλογές αυτών των ψηφοφόρων, «θα ακούσουν τον Κασιδιάρη» ή αν δεν κατέβει θα διασπαστούν στυς υπόλοιπους χώρους της άκρας δεξιάς.

Ο κ. Μοσχονάς σχολίασε ότι οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης και του κόμματος του Κασιδιάρη έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές στην ιδεολογική τους φυσιογνωμία. Οι πρώτοι, χαρακτηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από μια διασπορά ιδεολογίας στο πολιτικό φάσμα, ενώ οι ψηφοφόροι του Κασιδιάρη είναι έντονα εστιασμένοι στη διάσταση «εθνικισμός» και «συντηρητισμός».

Αναφορικά με το ποια είναι τα βασικά «όπλα» και οι βασικές αδυναμίες των τριών μονομάχων, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Τα διλήμματα εν μέρει έχουν διατυπωθεί. Η ΝΔ ξεκινάει την καμπάνια αυτή από θέση ισχύος. Δυνατά της στοιχεία είναι οι όψεις της κυβερνητικής της πολιτικής, όπως η εξωτερική πολιτική και βεβαίως η ψηφιοποίηση του κράτους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει ένα διακριτό ηγετικό προφίλ από τους άλλους αρχηγούς και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η ΝΔ έχει πολύ ισχυρά στηρίγματα στον επιχειρησιακό τομέα κι έχει καταφέρει να έλξει ένα μέρος, αν και δεν θέλω να το αναφέρω έτσι, της “ελίτ”».

Τα αρνητικά της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον κ. Μοσχονά είναι: Υποκλοπές, Τέμπη, μια σειρά από σκάνδαλα, ένας αέρας παλιοκομματισμού. Έχει υποστεί πλήγμα το αφήγημα του εκσυγχρονιμσού, της αποτελεσματικότητας αλλά και του σεβασμού των θεσμών. Ο κ. Μητσοτάκης είναι το ισχυρό χαρτί της ΝΔ για τις εκλογές.

Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μοσχονάς ανέφερε ως θετικά: «Διατηρεί μια νεανικότητα, έχει καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του ένα μέρος της δυσαρέσκειας και η δυσαρέσκεια στην ελληνική κοινωνία (…) είναι διαίτερα μεγάλη. Κατάφερε να διατηρήσει μετά την αλλαγή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ τη σχέση του ως κύριας δύναμης στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς και η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα είναι ενός ηγέτη κοντά στον λαό, που μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει ενισχυθεί. Ο κ. Τσίπρας παραμένει πιο ισχυρό χαρτί από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνολικά ως κόμμα.

Τα αρνητικά συνιστούν τα εξής: Δεν κατάφεραν να απελευθερωθούν από τα βάρη της κυβερνητικής τους θητείας: 1) η αναξιοπιστία και 2) η αναποτελεσματικότητα. Επίσης, δεν κατάφεραν να προβάλλουν μια νέα πολιτική «βιτρίνα», μια νέα ηγετική ομάδα. « Ο κ. Τσίπρας έπληξε ο ίδιος το αφήγημά του με τον όρο “δεν θέλω μια κυβέρνηση ηττημένων”».

Σχετικά με τα θετικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μοσχονάς τόνισε ότι «κατάφερε να πέρασει τα πολύ δύσκολα, κατάφερε να σταθεροποιηθεί, επί Φώφης Γεννηματά. Φαίνεται να προσσεγγίζει ένα τμήμα των νέων που αποτελεί επίτευγμα της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη, έχει αξιόλογο πρόγραμμα».

«Οι εκλογικοί νόμοι είναι εξαιρετικά δισμενείς για το τρίτο και τα μικρότερα κόμματα. επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει πείσει ακόμη ότι μπορεί να δημιουργήσει μια νέα συλλογική προσδοκία και δεν έχει αναπτύξει μια καλή επαφή με το κοινό».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More