Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το νερό σε 6 νησιά

Η κλιματική αλλαγή, πλήττει κάθε περιοχή με διαφορετικό τρόπο, αλλά όλες έχουν κοινά προβλήματα, που αφορούν την εξαφάνιση- καταστροφή των φυσικών πόρων, με πρώτο το νερό.  

“Το νερό μας αφορά”, είναι το σύνθημα του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Αν και το σύνθημα είναι “δανικό”, το θέμα είναι απελπιστικά πραγματικό. 

Όπως αναφέρει η Αργυρώ Ανδριοπούλου, βιολόγος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών το Ινστιτούτο έχει αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, σε έξι νησιά. Λέρο, Κάλυμνο, Ίο Σαντορίνη, Ψέριμο και Τέλενδο.

Υλοποιούν μια εκστρατεία ενημέρωσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος, καθώς το βασικό αγαθό της ζωής παρουσιάζει έλλειψη.

Τα επιφανειακά σώματα της χώρας του γλυκού νερού, έχουν μια ειδική αξία, την οποία πρέπει να γνωρίσει κυρίως η μαθητική κοινότητα. Να αποκτήσει νέες συνήθειες διαχείρισης και σεβασμού.

Είναι εκεί που δίνεται η μεγαλύτερη βαρύτητα της πολυδιάστατης εκστρατείας, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται ημερίδες, προκειμένου να ενεργοποιηθεί και η κοινότητα των επιχειρηματιών.

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες το πρόβλημα της λειψυδρίας πολλαπλασιάζεται, λόγω των χιλιάδων επισκεπτών, που κατακλύζουν τα νησιά.

Οι δράσεις ενημέρωσης στοχεύουν στην δημιουργία εργαλείων, προτάσεων για την εξοικονόμηση του νερού. Για  κάθε ομάδα της κοινωνίας, δίνονται διαφορετικές εναλλακτικές ιδέες. Η ανάπτυξη ψηφιακού υλικού, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι βιωματικές δράσεις πεδίου με μαθητές, πολιτιστικές δράσεις με την συμμετοχή μαθητών, η προβολή και παρουσίαση δράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικές ημερίδες, έχουν τεθεί στην ημερησία διάταξη.

Το νερό που προκύπτει από τις μονάδες αφαλάτωσης, προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον και δεν είναι παρά μια ακριβή, προσωρινή λύση.

Η ενημέρωση στοχεύει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού, που χορηγείται από τις ειδικές μονάδες ύδρευσης στα νησιά, σημειώνει η κ. Ανδριοπούλου.

Ίσως δεν είναι τόσο αργά για το περιβάλλον, που ούτως ή άλλως θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια και η ενημέρωση θα πρέπει να αναδείξει τρόπους επιβίωσης σε ένα διαφορετικό τοπίο φυσικό, κοινωνικό και οικονομικό.

Τα υδάτινα οικοσυστήματα θεωρούντο δεδομένα μέχρι πρότινος και οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι μπορούν να τα χρησιμοποιούν, εκμεταλλεύονται χωρίς φειδώ, χωρίς να ενδιαφέρονται για την επομένη ημέρα. Και αυτή η ημέρα είναι εδώ και τώρα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More