Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το γεωπάρκο Μετεώρων κέρδισε τις εντυπώσεις σε διεθνές συνέδριο

Με στόχο την ένταξη του γεωπάρκου των Μετεώρων στην UNESKO, οι αρμόδιοι απέστειλαν στον Οργανισμό έναν ογκώδη φάκελο, όπου καταγράφεται ο πλούτος της περιοχής.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, διασχίζει σχεδόν καθημερινά την Πύλη της Θεσσαλίας.

Επιβλητικοί, δεσπόζουν στο τοπίο οι βράχοι των Μετεώρων κυριαρχούν στο γεωπάρκο, που ετοιμάζεται να ενταχθεί στην διεθνή οικογένεια της UNESKO.   

Αριθμούν 195 σε όλο τον κόσμο με τα επτά εξ αυτών στην Ελλάδα, σημειώνει ο Βάιος Κουτής, διευθυντής αναπτυξιακής εταιρείας Τρικάλων.  

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, ολοκλήρωσε τη διαδικασία κατάρτισης και υποβολής στην UNESCO  του Φακέλου Υποψηφιότητας, που κέρδισε τις εντυπώσεις  και σύντομα θα αποφανθεί. Στις 16 Ιουλίου αναμένεται η επίσκεψη της ειδικής ομάδος της UNESKO για μια επιτόπια έρευνα και απεικόνιση του γεωπάρκου.

Η Θεσσαλία προσδοκά να ενταχθεί στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού της φύσεως, στο δίκτυο των παγκόσμιων γεωπάρκων. Τα Μετέωρα είναι η κορωνίδα του πάρκου, και συνοδεύεται από πλούσια βιοποικιλότητα και τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα.

Δεν είναι απλώς βράχοι, όπως ο τεράστιος κόκκινος βράχος Uluru  στην Κεντρική Αυστραλία, ή οι βράχοι στην κοιλάδα των λεγομένων μνημείων στην Αριζόνα. Οι βράχοι των Μετεώρων δεν είναι νεκροί. Κουβαλούν μια ξεχωριστή ζωή. Ένα συνδυασμό της ανθρώπινης δύναμης που προσαρμόστηκε στο φυσικό περιβάλλον, χωρίς να το προσβάλλει. Αυτό ήταν ένας λόγος για τον οποίο η περιοχή έχει ενταχθεί στην NΑTURA. Λόγω της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More