Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚ: Στην Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα τα αιτήματα για άρση της ασυλίας τεσσάρων ευρωβουλευτών

Τις διαδικασίες για την εξέταση της άρσης της ασυλίας τεσσάρων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κινήσει στην έναρξη της Ολομέλειας του ΕΚ την ερχόμενη Δευτέρα, η Πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα, έχοντας λάβει ξεχωριστά αιτήματα από τις αρχές του Βελγίου και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Σε συνέχεια του αιτήματος των βελγικών δικαστικών αρχών που διερευνούν περιστατικά διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται ευρωβουλευτές, η πρόεδρος του ΕΚ αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι έχει παραληφθεί και θα εξεταστεί το αίτημα άρσης ασυλίας δύο ευρωβουλευτών.

Στο πλαίσιο άλλης έρευνας, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε την άρση της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών λόγω εικαζόμενης απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Το αίτημα αυτό σχετίζεται με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών τους.

Προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα αυτό, το Κοινοβούλιο αναμένεται να τροποποιήσει τον εσωτερικό κανονισμό του, ώστε να ευθυγραμμιστεί με το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή στις 2 Ιανουαρίου, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα είχε τονίσει πως «από την πρώτη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συνδράμει στις έρευνες και θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Όσοι είναι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το Κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Η διαφθορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε».

Διαδικασία άρσης ασυλίας

Όπως προβλέπεται στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), το αίτημα άρσης της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή ανακοινώνεται από τον Πρόεδρο του ΕΚ στην ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Πριν εγκρίνει τη σύστασή της προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα, η επιτροπή μπορεί να ζητήσει κάθε πληροφορία που κρίνει αναγκαία και ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής έχει τη δυνατότητα να παραστεί σε ακρόαση.

Μετά την έγκριση μιας σύστασης από την επιτροπή, πραγματοποιείται ψηφοφορία στην ολομέλεια κατά την επόμενη σύνοδό της, με απλή πλειοψηφία. Στη συνέχεια, η απόφαση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή καθώς και στην αιτούσα αρχή.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More