Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εντυπωσιακές νυχτερινές ασκήσεις σε περιπτώσεις σεισμού και πυρκαγιάς στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

Σεισμό και φωτιά τις βραδινές ώρες στο χώρο της Πινακοθήκης στην παλιά πόλη της Ρόδου και διάσωση των θυμάτων, περιλάμβανε το δεύτερο μέρος των μεγάλης κλίμακας διακλαδικών ασκήσεων προσομοίωσης το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Συνέδριου «Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών», που διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με Διευθυντή τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητή Χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλή, σε συνεργασία με το Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, Ελβετία με επικεφαλής τον Καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής κ. Αριστομένη Εξαδάκτυλο.

Οι εντυπωσιακές ασκήσεις προσομοίωσης που εκτελέστηκαν με απόλυτη ακρίβεια, πέτυχαν να προωθήσουν την κριτική σκέψη και στάση της επίλυσης πολλών προβλημάτων των μαθητών και των φορέων σε ρυθμίσεις μιας πραγματικής κατάστασης.

Παρακολουθήσαμε τους συμμετέχοντες με ιδιαίτερο ζήλο, να εκπαιδεύονται στη σύγχρονη έρευνα και διάσωση, στις διαδικασίες επείγουσας φροντίδας των θυμάτων και ανταπόκριση στη “χρυσή ώρα” όπως αποκαλείται. Με βάση το σχέδιο έγινε και αξιολόγηση της τρωτότητας με χρήση τεχνολογιών αιχμής.
Όπως τόνισε στην ΕΡΤ ο κ. Πικουλής ” αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας, τους διευθυντές και τις τοπικές κοινότητες να βελτιώσουν τις ικανότητες τους.

“Πρέπει να γίνονται συχνότερα”
Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Νικόλαος Παπαευσταθίου μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως “βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην παλιά πόλη της Ρόδου μαζί με το πτυχιακό των καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών ως υπηρεσία, για να μπορέσουμε να διεξάγουμε αυτή την άσκηση σε συνεργασία με τους φοιτητές και τις άλλες υπηρεσίες για να μπορέσουμε να δούμε τον τρόπο Θα λειτουργήσουμε σε ένα πραγματικό περιστατικό εάν και εφόσον αυτό συμβεί. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι σε αυτές τις περιπτώσεις η δι-υπηρεσιακή συνεργασία. Το να μπορέσουμε να αποκτήσουμε κοινή γλώσσα επικοινωνίας σε υπηρεσίες μεταξύ μας και να μπορέσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να διαχειριστούμε την οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση προκύψει”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτησή ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ τόνισε πως “η ετοιμότητα ήταν εξαιρετική από όλες τις υπηρεσίες. Μιλώντας ειδικότερα για το ΕΚΑΒ όπου εκτός από τον τοπικό τομέα συμμετείχε και ένα κλιμάκιο από το ειδικό τμήμα ιατρικής καταστροφών πιστεύω ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστεί Θα λειτουργήσουμε με τον επαγγελματισμό τη συνέπεια και την εκπαίδευση την οποία έχουμε άλλα αυτό το οποίο θα πρέπει να τονίσω είναι ότι για να μπορούμε να είμαστε συνεχώς έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις Θα πρέπει να διεξάγουμε όσο το δυνατό συχνότερα ασκήσεις σαν τη σημερινή”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More