Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξάρθρωση κυκλώματος Ρομά: Εξαπάτησαν πάνω από 250 επιχειρηματίες – Έταζαν «επενδυτικά προϊόντα»

Περισσότεροι από 250 επιχειρηματίες φαίνεται να είναι τα θύματα κυκλώματος Ρομά που εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ. Έταζαν στα θύματά τους κέρδη από «επενδυτικά προϊόντα». Η λεία τους ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Δημητρίου Δάβαλου η υπόθεση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των σύγχρονων μεθόδων και των μέσων που χρησιμοποιούν διάφοροι επιτήδειοι για να εξαπατήσουν συμπολίτες μας. Όπως είπε είναι οι γνωστές σε όλους ηλεκτρονικές απάτες, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε μια σύγχρονη μάστιγα και πρόσθεσε ότι «καταφέραμε να εξαρθρώσουμε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας προέβαιναν συστηματικά στη διάπραξη ηλεκτρονικών απατών σε βάρος πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να αποκομίσουν στις -262- περιπτώσεις που έχουν εξιχνιαστεί μέχρι στιγμής, παράνομο περιουσιακό όφελος δύο εκατομμυρίων ευρώ».

Για την υπόθεση συνελήφθησαν πρωινές ώρες της 21-10-2022 στο Ζευγολατιό Κορινθίας και στο Ζεφύρι Αττικής, έξι μέλη της οργάνωσης, ενώ παράλληλα ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται επιπλέον πέντε μέλη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛΑΣ:

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από τις αρχές Νοεμβρίου του έτους 2021, τα μέλη της ενώθηκαν και εντάχθηκαν στην εγκληματική οργάνωση, χρησιμοποιώντας ως κέντρο δράσης οικήματα στην περιοχή του Ζευγολατιού Κορινθίας. Σε αυτούς τους χώρους είχαν εγκαταστήσει επιχειρησιακό-τηλεφωνικό κέντρο, μέσω του οποίου πραγματοποιούσαν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες κλήσεις πανελλαδικά, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη επιμονή έως ότου επιτύχουν τον εγκληματικό σκοπό τους. Ως προς τον τρόπο δράσης τους, προέκυψε ότι, προσέλκυαν το ενδιαφέρον των υποψήφιων θυμάτων τους και τους προσέγγιζαν, υποδυόμενοι διάφορους ρόλους όπως πωλητή, αγοραστή ή πελάτη, με ειδικά διαμορφωμένα  “σενάρια”. Εμφανίζονταν ως επιφανείς πολίτες, προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο υπόσταση στον χαρακτήρα που υποδύονταν, ενώ έπειθαν για την φερεγγυότητά τους, αποστέλλοντας φωτογραφίες πλαστών ταυτοτήτων, σφραγίδων, διαφημιστικών καρτών και τιμολογίων, που είχαν επεξεργαστεί προηγουμένως.

Ενδεικτικά σενάρια που χρησιμοποιούσαν ήταν να προσποιούνται:

τους πωλητές οχημάτων ή αντικειμένων, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ώστε να δημιουργήσουν την ιδέα της συμφέρουσας αγοράς,
τους αγοραστές και αφού εντόπιζαν πρόσφατες αγγελίες κάθε είδους, με το πρόσχημα της άμεσης αγοράς και της άμεσης καταβολής χρημάτων, έπειθαν τα υποψήφια θύματά τους, και
τους πελάτες σε ξενοδοχειακές μονάδες ή άλλες επιχειρήσεις όπου χρησιμοποιούσαν το τέχνασμα της μεγάλης παραγγελίας ή της κράτησης μεγάλης διάρκειας, προφασιζόμενοι άμεσα προκαταβολή, ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των θυμάτων τους.

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More