Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξαγωγή πούρων από οικογενειακή επιχείρηση στην Πέλλα

Ένα προϊόν με ονομασία προέλευσης, τα πούρα “Αβάνας”, απέκτησαν ελληνική ταυτότητα, καθώς κατασκευάζονται από ελληνικά καπνά και συσκευάζονται στην Κρύα Βρύση  Πέλλας.   

Θα έμπαινε στο πειρασμό ο “Φιντέλ” να καπνίσει ένα πούρο από την Κρύα Βρύση; Μάλλον όχι λόγω ελιτίστικων ιδεοληψιών.

Βεβαίως το κλίμα της Κούβας διαφέρει από εκείνο της Πέλλας και για αυτόν τον λόγο το ίδιο πούρο έχει διαφορετική γεύση και “βαρύτητα” από την μια περιοχή του πλανήτη στην άλλη, όπως εξηγεί ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης, παραγωγός καπνού – χειροποίητων πούρων.  

«Πήραμε ένα προϊόν παραδοσιακό στην Ελλάδα, δώσαμε μια υπεραξία στον καπνό, που φθίνει ως παραγωγή και πλέον αποτελεί μια επαγγελματική διέξοδο.

Πρόκειται για οικογενειακή κάθετη επιχείρηση που διαθέτει 10 στρέμματα καπνά. Ο κ. Κωνσταντινίδης εισήγαγε τα πρώτα φυτά από την Κούβα. Το πέρασμα από εκεί βοήθησε στην απόκτηση της τεχνογνωσίας. Ερχόμενος στην Ελλάδα άφησε τα φυτά να προσαρμοστούν στο ελληνικό κλίμα- έδαφος και διαπίστωσε ότι απέκτησαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ακολούθησε η μεταποιητική εργασία, που απασχολεί ολόκληρη την οικογένειά. «Από τον σπόρο έως το τελικό προϊόν, όλα περνούν από τα χέρια της οικογένειας», λέει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Όμως η δουλειά του έχει πολλαπλά οφέλη: «Εάν πωλείται 6 ευρώ το κομμάτι, δίνει φόρους στο κράτος και βοηθά την τοπική οικονομία».  

Τα πούρα της Κρύας Βρύσης σε ειδική συσκευασία ταξίδεψαν ακόμη και στην Αυστραλία, όπου είναι απαγορευμένα τα καπνικά προϊόντα. Ένα κατόρθωμα για τον κ. Κωνσταντινίδη, που βλέπει τις προσπάθειές του να ανταμείβονται.     Με την ευχή τα πούρα του κ.Κωνσταντινίδη να τοποθετηθούν στις ειδικές ατελείωτες ραφιέρες της κλειστής λέσχης με τα ειδικά προνόμια για καπνίζοντες, που βρίσκεται στην κορυφή ουρανοξύστη στο κέντρο της Νέας Υόρκης, και τα μέλη της να απολαμβάνουν τα ελληνικά πούρα θαυμάζοντας την υπέροχη θέα της πόλεως, που δεν κοιμάται.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More