Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξελίξεις πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αστάνα – Τι γράφουν τουρκικά ΜΜΕ

Τα τουρκικά ΜΜΕ, μεταδίδουν ότι ο Ρώσος αντιπρόεδρος Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο Πούτιν, στην Αστάνα μπορεί να παρουσιάσει επίσημα τις προτάσεις του σχετικά με τις πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ουσάκοφ φέρεται να δήλωσε: «Συζητούνται ορισμένες πρωτοβουλίες. Οι Τούρκοι προτείνουν τη δική τους διαμεσολάβηση. Πιθανώς, εάν υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ή επαφή, θα είναι υπέρ του να πραγματοποιηθεί στη δική τους επικράτεια, στην Κωνσταντινούπολη ή στην Άγκυρα. Νομίζω ότι ναι. Αναμένεται από τον Ερντογάν να παρουσιάσει επίσημα αυτές τις απόψεις, οι οποίες κυκλοφορούν στα ΜΜΕ, επειδή αναφέρονται διάφορες μορφές διαπραγμάτευσης, με συμμετοχή της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των κορυφαίων χωρών της Δυτικής Ευρώπης», είπε.

Σημειώνοντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες αναφέρονται στα ΜΜΕ, ο Ουσάκοφ δήλωσε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις δείχνουν ότι οι Τούρκοι δεν θα χάσουν τις ευκαιρίες που έχουν στα χέρια τους και θα κάνουν κάποιες προτάσεις για αυτό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του RT, ο Ουσάκοφ δήλωσε ότι όλοι γνωρίζουν τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τον Πούτιν και είπε: «Θυμάμαι την υπόσχεση “ποτέ μην λες ποτέ” για αυτό το θέμα».

Δημιουργία κέντρου διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία στα σύνορα με την ΕΕ.

«Μπορούμε να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο που δεν μπορεί να μεταφερθεί μέσω των αγωγών North Stream στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ιδρύοντας ένα μεγάλο κέντρο διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία», είπε ο Πούτιν».

Μιλώντας στη διεθνή εκδήλωση Russian Energy Week, ο Πούτιν είπε σχετικά με τις διαρροές ότι ήταν μια διεθνής τρομοκρατική ενέργεια που στόχευε να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια μιας ολόκληρης ηπείρου. Ο Πούτιν αποκάλυψε ότι μετά τις επιθέσεις στους αγωγούς, αξιολογήθηκαν μία από τις ομάδες αγωγών στις γραμμές που ήταν ακόμη σε λειτουργία και είπε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω αυτών των αγωγών. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία». «Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει ενεργειακούς πόρους στην Ευρώπη το ερχόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα», πρόσθεσε ο Πούτιν: «Πρέπει να αποφασίσουν αν το θέλουν ή όχι, η μπάλα είναι στο γήπεδο τους». «Εάν και οι εταίροι μας το θέλουν αυτό, μπορούμε να παραδώσουμε το φυσικό αέριο που δεν μπορεί να μεταφερθεί μέσω των αγωγών Nord Stream στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ιδρύοντας ένα μεγάλο κέντρο διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία», είπε ο Πούτιν

Στο μεταξύ, μιλώντας στο πλαίσιο της «Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας», ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Dönmez απάντησε στις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου λέγοντας ότι «Ένα κέντρο διανομής φυσικού αερίου είναι τεχνικά πιθανό», είπε ο Dönmez.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg HT, ο Dönmez είπε: «Είναι η πρώτη φορά που ακούμε δηλώσεις του Πούτιν για αποστολές φυσικού αερίου από εναλλακτικές διαδρομές»
.” Σύμφωνα με το Sputnik, ο Dönmez αξιολόγησε την ιδέα του Aleksey Miller, επικεφαλής της Gazprom, να δημιουργηθεί ένα κέντρο διανομής φυσικού αερίου στα σύνορα της Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αποστολή ρωσικού φυσικού αερίου. ” Σε τέτοια διεθνή έργα, θα πρέπει να γίνουν τεχνικές, εμπορικές και νομικές μελέτες και μελέτες σκοπιμότητας”, είπε. Επισημαίνοντας ότι ο αγωγός TurkStream είναι ένα από αυτά τα έργα, ο Dönmez είπε: “Αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα σημαντικό έργο πυρηνικής ενέργειας σε εξέλιξη στο Akkuyu. Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία συνεχίζονται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας».

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More