Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη Ζελένσκι στο Ηνωμένο Βασίλειο – Συνάντηση με το Βρετανό πρωθυπουργό

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Ουκρανός πρόεδρος , στην πρώτη του επίσκεψη μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του.
 Στο αιφνιδιαστικό ταξίδι του, ο κ. Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ στην Νταουνιγκ Στρίτ ενώ στη συνεχεία θα παραθέσει ομιλία στο βρετανικό Κοινοβούλιο στην παραδοσιακή ώρα του πρωθυπουργού.

 Η επίσκεψη του Ζελένσκι είναι μόλις η δεύτερη εκτός Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, αφού έκανε ένα ταξίδι αστραπή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο.
 

Ο Ουκρανός ηγέτης θα επισκεφθεί επίσης στρατεύματα που εκπαιδεύονται στη νοτιοδυτική Αγγλία αργότερα σήμερα.
 Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι ο Ζελένσκι θα συναντηθεί το απόγευμα και με τον βασιλιά Κάρολο.
 

Ο κ. Σουνάκ ανακοίνωσε σχέδια εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων που θα τους άνοιγε το δρόμο ώστε να μπορούν να πετούν με αεροσκάφη προτύπων του ΝΑΤΟ , ένα βασικό αίτημα που είχε τεθεί από την πλευρά της Ουκρανίας ενώ θα ανακοινώσει και την παράδοση όπλων μεγαλύτερης εμβέλειας στο Κίεβο.

 Η επίσκεψη του Ζελένσκι «αποτελεί απόδειξη του θάρρους, της αποφασιστικότητας και της μάχης της χώρας του και απόδειξη της άρρηκτης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ρίσι Σούνακ.
 «Από το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει ζωτικής σημασίας εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, επιτρέποντάς τους να υπερασπιστούν τη χώρα τους, να προστατεύσουν την κυριαρχία τους και να πολεμήσουν για την επικράτειά τους».

  Νέες κυρώσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σήμερα ως απάντηση στον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της Ουκρανίας από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης όσων βοήθησαν τον Πούτιν να οικοδομήσει τον προσωπικό του πλούτο και εταιρειών που επωφελούνται από την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.

Σχόλια βρετανικού  τύπου για την επισκεψη του

 Ο Ζελένσκι θέλει να αποδείξει ότι δεν περιορίζεται από τον πόλεμο στα ταξίδια του.  Μπορεί να κυκλοφορεί στην Ουκρανία, να την αφήσει και να επιστρέψει σχολιάζει το bbc.
 Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης νωρίτερα ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο είναι καταδικασμένη επειδή η Δύση ήταν «κουρασμένη» από την Ουκρανία και δεν ήταν πρόθυμη να την υποστηρίξει σχολιάζει ο βρετανικός τύπος. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος Ζελένσκι θα επιθυμεί να συναντά παγκόσμιους ηγέτες.

Αύριο ο Ουκρανός ηγέτης θα μεταβεί στα Βρυξέλλες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More