Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επικίνδυνη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στο ηφαίστειο Μαγιόν των Φιλιππίνων

Η Σεισμολογική Υπηρεσία των Φιλιππίνων (Phivolcs) προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η σεισμική δραστηριότητα του ηφαιστείου Μαγιόν αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ώρες, κάτι που έχει προκαλέσει την εκκένωση πολλών χωριών και την απομάκρυνση περισσότερων από 18.000 κατοίκους σε μια ακτίνα 6 χλμ. γύρω από το ηφαίστειο.

Στο πιο ενεργό ηφαίστειο του νησιωτικού συμπλέγματος, στα βορειοανατολικά της χώρας, οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει 102 δονήσεις τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί οι εκπομπές διοξειδίου του θείου και έχουν καταμετρηθεί 263 περιπτώσεις εκτόξευσης ηφαιστειακών βράχων. Όλη αυτή η δραστηριότητα σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε ύφεση προς το παρόν, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Phivolcs.

Οι ηφαιστειολόγοι διατηρούν το επίπεδο 3 του συναγερμού (σε μια κλίμακα 5 βαθμών), το οποίο σημαίνει ότι το μάγμα βρίσκεται στον κρατήρα του ηφαιστείου σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο διέγερσης που είναι πιθανό να προκαλέσει κάποια επικίνδυνη έκρηξη τις επόμενες εβδομάδες ή ακόμη και μέρες. Μέχρι στιγμής, έχει παρατηρηθεί μια πολύ αργή έκχυση της ροής της λάβας που εκτείνεται σε απόσταση 1,3 χλμ. από τον κρατήρα.

Η Phivolcs επίσης ενημέρωσε ότι αυτήν την εβδομάδα υπάρχει πιθανότητα να πέσουν τροπικές βροχές στην περιοχή, οι οποίες θα αύξαναν τον κίνδυνο κατολισθήσεων τεραστίων ποσοτήτων λάσπης και τέφρας που συσσωρεύονται στις πλαγιές του ηφαιστείου.

Χάρη στην σχεδόν τέλεια κωνική του μορφή, το ηφαίστειο Μαγιόν είναι ένας σημαντικός πόλος τουριστικής έλξης στην περιοχή. Η τελευταία του έκρηξη σημειώθηκε το 2018, όταν 75.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις εστίες τους για λόγου ασφαλείας, ενώ το 1814 έχει καταγραφεί η πιο φονική έκρηξη του Μαγιόν, με το θάνατο 1.200 ανθρώπων από τα καυτά ποτάμια λάβας και την πτώση τεράστιων πυρακτωμένων ηφαιστειακών βράχων.   

Πηγή: EFE

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More