Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιτέλους η Τζέιμι Λι Κέρτις κερδίζει την αναγνώριση που της χρωστάμε

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Santa Barbara έχει την τιμή να ανακοινώσει ότι η μοναδική Jamie Lee Curtis θα λάβει το σημαντικό βραβείο Maltin Modern Master στο 38ο ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Santa Barbara. Η απονομή του βραβείου θα γίνει το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 με την παρουσία της ιδίας σε μια κουβέντα με το κοινό για την καριέρα της, που φέτος μας χάρισε μέχρι στιγμής δύο εμβληματικές ταινίες: Το «Halloween Ends» και το «Τα Πάντα Όλα». Ιδιαίτερα για τη δεύτερη ερμηνεία της αξίζει να αναφέρουμε ότι πρωταγωνιστεί στα πηγαδάκια ως το φαβορί του Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου.

(Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

«Η Jamie Lee Curtis έχει από καιρό αποδείξει ότι είναι σκέτη δύναμη. Το κοινό θέλει να την παρακολουθεί, σε κάθε είδους ταινία, από γνωστές ταινίες τρόμου μέχρι και τον πιο αλλόκοτο χαρακτήρα. Είναι ταλαντούχα και χαρισματική, και σίγουρα η εξέλιξη της κάνει τους διάσημους γονείς της (Janet Leigh & Tony Curtis) περήφανους», δήλωσε ο Λέοναρντ Μάλτιν.

Ο Tony Curtis και η Janet Leigh με τις κόρες τους, την 2,5 ετών Kelly και τη νεογέννητη Jamie Lee το 1959 (AP Photo)

Η Jamie Lee Curtis έχει αποδείξει την ικανότητα της να μεταλλάσσεται από ρόλο σε ρόλο, πρωταγωνιστώντας στα blockbuster «Αληθινά Ψέματα», για το οποίο κέρδισε το βραβείο Χρυσής Σφαίρας, στο «Πολυθρόνα για Δύο» (Trading Places) για το οποίο κέρδισε το βραβείο BAFTA (Βραβείο Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου), το υπέροχο «ένα ψάρι που το έλεγαν Wanda», για το οποίο έλαβε υποψηφιότητες ως καλύτερη ηθοποιός και στα BAFTA και στις Χρυσές Σφαίρες, επίσης για την ταινία της Disney «Απίστευτη Παρασκευή» (Freaky Friday). Το 2021 η Jamie έλαβε και το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, για τη συνολική καριέρα της.

(AP Photo/Domenico Stinellis)

Ως Laurie Strode στο Halloween, καταφέρνει 40 χρόνια αργότερα να εξελίσσει την ηρωίδα που ξεκίνησε ως scream queen και πλέον είναι ένα πολυδιάστατο πρόσωπο συνδεδεμένο με της αξίες της γυναίκειας χειραφέτησης, του φεμινισμού, της δύναμης. Η Curtis όμως τιμά τον τίτλο της Scream Queen παίζοντας σε σειρά με παραπλήσιο τίτλο που διήρκησε δύο σαιζόν και υπάρχει πλέον διαθέσιμη σε πλατφόρμα, ενώ για τον ρόλο της έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Το 2019 η Curtis έπαιξε και στο «Στα Μαχαίρια» και σύντομα θα τη δούμε στο νέο «Ο Στοιχειωμένος Πύργος» (Haunted Mansion) της Disney.

(AP Photo/Chris Pizzello)

Η Curtis έχει συσχετιστεί για πολύ καιρό με ανθρωπιστικές δράσεις. Είναι συγγραφέας κορυφαίων σε πωλήσεις παιδικών βιβλίων με εξαιρετικές κριτικές από τους New York Times. Ήδη μετράει 13 βιβλία στο βιογραφικό της και σύντομα ακολουθεί ένα ακόμα.

Το βραβείο Modern Master μέχρι στιγμής έχουν λάβει οι Νικόλ Κίντμαν, Χαβιέ Μπάρντεμ, Μπιλ Μάρεϊ, Μπραντ Πιτ, Γκλεν Κλόουζ, Ντένζελ Ουάσιγκτον, Μάικλ Κίτον, Μπρους Ντερν, Μπεν Άφλεκ, Κρίστοφερ Πλάμερ, Κρίστοφερ Νόλαν, Τζέιμς Κάμερον, Κλιντ Ίστγουντ, Κέιτ Μπλάνσετ, Γουίλ Σμιθ, Τζορτζ Κλούνεϊ και Πίτερ Τζάκσον.

Το 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σάντα Μπάρμπαρα θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2023.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More