Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές – Σε άνοδο οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Μικρές μεταβολές παρουσιάζουν σήμερα οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή το 2024, δήλωσε σήμερα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων και της περικοπής, που θα πρέπει να συμβεί κάποια στιγμή το 2024, υπάρχει ένα οροπέδιο», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Βιλερουά, ο οποίος πρόσφατα είχε πεi: «Είμαστε σε οροπέδιο, ας απολαύσουμε τη θέα».

Στο μεταξύ, σήμερα οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια στο -0,1%, διατηρώντας την τελευταία νομισματική πολιτική αρνητικών επιτοκίων παγκοσμίως.

Σχετικά με τα υπόλοιπα οικονομικά νέα, σε συμφωνία 50 δισ. ευρώ για την προμήθεια της Γερμανίας με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέχρι το 2034 από τη Νορβηγία, προχώρησαν η νορβηγική κρατική εταιρεία πετρελαίου Equinor και η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Γερμανίας SEFE (Securing Energy for Europe).

Η συμφωνία είναι ένα ορόσημο στις προσπάθειες του Βερολίνου να αντικαταστήσει τις προμήθειες από τη Ρωσία, η οποία ανέστειλε τις παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream το 2022, ενισχύοντας τους ενεργειακούς φόβους την περασμένη περίοδο.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου που διαπραγματεύεται στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, για παράδοση τον επόμενο μήνα, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές, υποχωρεί κατά 8% περίπου και διαμορφώνεται στα 32,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αναστάτωση από την αυξανόμενη αβεβαιότητα στο κανάλι του Σουέζ καθώς οι Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν λένε ότι στοχοποιούν οποιοδήποτε πλοίο συνδέεται με το Ισραήλ ως απάντηση στον πόλεμο της χώρας με τη Χαμάς.

Τρία πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δέχθηκαν επίθεση σε διάστημα περίπου μιας ημέρας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων των MSC Mediterranean Shipping, AP Moller-Maersk, CMA CGM να ανακοινώσουν σχέδια απο-φυγής της περιοχής. Τη Δευτέρα, η γερμανική εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Hapag-Lloyd δήλωσε ότι στέλνει πολλά πλοία στη Νότια Αφρική, αντί να διέρχεται από το Σουέζ.

Ήδη, οι τιμές για τη μεταφορά εμπορευμάτων σε εμπορευματοκιβώτια από την Ασία στη Μεσόγειο αυξάνονται, καθώς 46 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν εκτραπεί γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής αντί να χρησιμοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα και άλλα 78 αναμένουν οδηγίες, δήλωσε ο Ryan Petersen, ιδρυτής της εταιρείας logistics Flexport στο X.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,45%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,05%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,41%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,34%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει κέρδη σε ποσοστό 0,09%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 110 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1298,48 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο κατά 0,87%.

Ομόλογα

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η από-δοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,02%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 11 bps στο 3,65%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 7 μονάδες, στο 2,97% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,13%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,90%, στα 73,10 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το με αντίστοιχη άνοδο 0,99%, βρίσκεται στα $ 78,72.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει πτώση έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας ενώ ενισχύεται σε σχέση με το γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0974 δολ./ευρώ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More