Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρεία επιχείρηση κατά της ιταλικής «μαφίας» Ndrangheta στη Γερμανία – Συλλήψεις

Με μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση σε πολλά ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας ξεκίνησε από το πρωί η αστυνομία της Γερμανίας εναντίον μελών της ιταλικής μαφίας «Ndrangheta», στο πλαίσιο παράλληλων ερευνών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότεροι από 1.000 μέλη της αστυνομίας συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών δυνάμεων πήραν μέρος στην επιχείρηση σε παγγερμανική κλίμακα. Έγιναν δεκάδες έρευνες και αρκετές συλλήψεις, όπως ανακοινώθηκε από τις εισαγγελίες στο Ντίσελντορφ, το Κόμπλεντς, το Ζααρμπρίκεν και το Μόναχο και τις υπηρεσίες δίωξης εγκλήματος στη Βαυαρία, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τη Ρηνανία-Παλατινάτο και το Ζάαρλαντ και στη Θουριγγία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόνο στη Βαυαρία περισσότεροι από 130 άνδρες της αστυνομίας ερεύνησαν δέκα στόχους και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, εναντίον των οποίων υπήρχαν εντάλματα σύλληψης της ΕΕ. Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, περίπου 500 αστυνομικοί έκαναν έρευνα σε συνολικά 51 σπίτια, διαμερίσματα, γραφεία και εμπορικά ακίνητα και εκτέλεσαν 15 εντάλματα σύλληψης. Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, περίπου 500 άνδρες της αστυνομίας επίσης εκτέλεσαν συνολικά δέκα εντάλματα σύλληψης και 50 εντάλματα έρευνας. Όλες οι επιχειρήσεις υποστηρίχθηκαν από ειδικές μονάδες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και άλλων ομόσπονδων κρατιδίων, καθώς και από τελωνειακούς και φορολογικούς υπαλλήλους.

Η διαδικασία διεξάγεται από κοινή, διεθνή ομάδα δίωξης οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία συνεργάζονται η Europol και η Eurojust, και διεξάγεται με τον κωδικό της «Επιχείρησης Eureka». Εκτός από την Ιταλία, που είναι το επίκεντρο της εκστρατείας, συμμετείχαν επίσης αρχές από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Κατά τη διάρκεια της διεθνούς επιχείρησης μεγάλης κλίμακας εκτελέστηκαν συνολικά 108 εντάλματα σύλληψης.

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό ίδρυμα «MDR» και την εφημερίοδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (FAZ), το επίκεντρο των ερευνών, οι οποίες διεξάγονται με μεγάλη μυστικότητα εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, είναι η διεθνής διακίνηση ναρκωτικών, ιδίως κοκαΐνης. Επιπλέον, οι ύποπτοι κατηγορούνται μεταξύ άλλων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εμπορία όπλων, διαφθορά και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σχεδόν όλοι οι ύποπτοι που καταζητούνταν στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Eureka» προέρχονται από το ορεινό χωριό της Καλαβρίας Σαν Λούκα. Πολλοί είναι συγγενείς και ανήκουν στην οικογένεια Ndrangheta. Το χωριό με μόλις 3400 κατοίκους θεωρείται προπύργιο της μαφίας της Καλαβρίας.

Στη Γερμανία, το Σαν Λούκα έγινε γνωστό τον Αύγουστο του 2007, όταν έξι άνδρες εκτελέστηκαν μπροστά σε μια πιτσαρία στο Ντούισμπουργκ. Όχι μόνο τα θύματα, αλλά και οι δράστες, προέρχονταν από τη Σαν Λούκα.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More