Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Παρέμβαση για την μετεγκατάσταση ΡΟΜΑ στη Μυτιλήνη

Την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησαν οι οικογένειες ΡΟΜΑ που με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης μετεγκαταστάθηκαν από τη Γέρα στην Παγανή.

Η μετεγκατάσταση ολοκληρώθηκε την Πέμπτη με την έντονη αντίδραση των 10 οικογενειών ΡΟΜΑ που βρίσκονταν στην περιοχή της Γέρας για 30 χρόνια. Η μετεγκατάσταση αποφασίστηκε μετά τις διαμαρτυρίες κατοίκων της Γέρας για τα προβλήματα που δημιουργούνταν από τη λειτουργία του καταυλισμού των ΡΟΜΑ που όμως αντί να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για όλους αποφασίστηκε η μεταφορά του πληθυσμού αυτού σε έναν άλλο προβληματικό καταυλισμό ΡΟΜΑ στην Παγανή.

Εδώ και χρόνια τόσο η κοινότητα των ΡΟΜΑ όσο και οι καταστηματάρχες Παγανής αλλά και η κοντινή κοινότητα Αλυφαντών ζητούν να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν από τη μία με την έλλειψη των απαραίτητων συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης και από την άλλη συνεχείς οχλήσεις στους περιοίκους και από έλλειψη συνθηκών υγιεινής αλλά κυρίως από την παραβατική συμπεριφορά που εκδηλώνεται στην περιοχή.

Στον ήδη προβληματικό καταυλισμό παρά τη μερική βελτίωση συνθηκών με την τοποθέτηση κοντέινερ για τη στέγαση των ΡΟΜΑ, τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί . Από την Πέμπτη 7 Ιουλίου στην κατάσταση αυτή προστέθηκε και ο πληθυσμός ΡΟΜΑ της Γέρας.

Ο φορέας «ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΕΧΝΗΣ-Εθελοντικές πρωτοβουλίες για τους Έλληνες Τσιγγάνους»  κινητοποιήθηκε άμεσα, απευθυνόμενος για το ζήτημα στον Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς για τους επί μακρόν διαμένοντες σε μία περιοχή, ειδικά για μια κατηγορία ευάλωτων πολιτών όπως έχουν χαρακτηριστεί οι ΡΟΜΑ, η νομολογία εμποδίζει την έξωση αν δεν προϋπάρχουν οι συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζήτησε να σταματήσει η έξωση , που όμως έχει ολοκληρωθεί και ζήτησε περαιτέρω εγγυήσεις που να αποδεικνύουν ότι οι οικογένειες μετεγκαταστάθηκαν σε ασφαλές περιβάλλον.

Στον καταυλισμό διαβιούσαν και 19 παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο και 1 στο Γυμνάσιο, αλλά και μια γυναίκα 55 χρονών που είναι κατάκοιτη και μια  15χρονη νεφροπαθής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More