Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε.Ε: Αναμένει πλήρη και άνευ όρων συνεργασία από τη Σερβία για τα γεγονότα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στις 24 Σεπτεμβρίου

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει πλήρη και άνευ όρων συνεργασία από τη Σερβία σε σχέση με όσα συνέβησαν στις 24 Σεπτεμβρίου στην πόλη Banjska στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Peter Stano, τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η αποσυμφόρηση και σταθεροποίηση της ασφάλειας της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

 “Η αποκλιμάκωση και η σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας είναι οι πιο σημαντικές προτεραιότητες” – δήλωσε ο Stano, υπενθυμίζοντας ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, σχολιάζοντας την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι συνομιλεί με εταίρους και συμμάχους για την τρέχουσα κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Στάνο πρόσθεσε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς εταίρους που έχουν σχετικό ρόλο στο Κοσσυφοπέδιο και ανέφερε ότι δύο πράγματα προκάλεσαν ανησυχία πρόσφατα – η “τρομοκρατική επίθεση” στη Μπάνισκα και η ανακάλυψη μεγάλης κρύπτης όπλων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι παρατηρήθηκε μεγαλύτερη παρουσία δυνάμεων του Σερβικού Στρατού κοντά στη διοικητική γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο. «Αυτό είναι ανησυχητικό και πρέπει να σταματήσει αμέσως. Αυτό είναι το μήνυμα του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας» – είπε ο Stano και μετέφερε ότι δεν είναι ώρα για οπλισμό και συγκέντρωση στρατευμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Όλες οι δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν» – δήλωσε ο Στανό.

Ερωτηθείς εάν οι πρόωρες εκλογές στη Σερβία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, ο Στανό απάντησε ότι πάντα υπάρχουν εκλογικοί κύκλοι, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται εδώ και χρόνια.

«Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, αποτελώντας τη μοναδική βιώσιμη λύση και για τις δύο πλευρές, προκειμένου να φτάσουμε επιτέλους στην εξομάλυνση των σχέσεων. Με την εξομάλυνση των σχέσεων, δεν θα αντιμετωπίζουμε πλέον τέτοιες καταστάσεις», δήλωσε ο Stano, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες της ΕΕ, των κρατών μελών και των διεθνών εταίρων στοχεύουν στην επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατό, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές αρχίσουν επιτέλους να συμπεριφέρονται εποικοδομητικά και να επιτύχουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς .

Πηγή: Rador.ro

Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More