Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νόμπελ Φυσικής 2023: Στους Pierre Agostini, Ferenc Krausz και Anne L’Huillier για την εξερεύνηση του κόσμου των ηλεκτρονίων

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2023 στους Pierre Agostini, Ferenc Krausz και Anne L’Huillier «για τις πειραματικές μεθόδους που παράγουν παλμούς φωτός διάρκειας ενός δευτερολέπτου για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη».

Οι βραβευθέντες αναγνωρίζονται για τα πειράματά τους, με τα οποία έδωσαν στην ανθρωπότητα νέα εργαλεία για την εξερεύνηση του κόσμου των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό των ατόμων και των μορίων.

Οι Pierre Agostini, Ferenc Krausz και Anne L’Huillier έχουν επιδείξει έναν τρόπο δημιουργίας εξαιρετικά σύντομων παλμών φωτός, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των ταχέων διαδικασιών κατά τις οποίες τα ηλεκτρόνια κινούνται ή αλλάζουν ενέργεια.

Οι συμβολή τους στην επιστήμη επέτρεψε τη διερεύνηση ταχύτατων διαδικασιών, που ήταν προηγουμένως αδύνατον να παρακολουθηθούν.

Θυμίζουμε ότι το περσινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν επίσης τρεις επιστήμονες (όπως και του 2020 και 2021), οι Alain Aspect, John F. Clauser και Anton Zeilinger, «για πειράματα με διεμπλεγμένα φωτόνια, που αποδεικνύουν την παραβίαση των ανισοτήτων Bell και αποτελούν πρωτοπορία για την επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας».

Κάποια στοιχεία για το Νόμπελ Φυσικής:

Η Φυσική ήταν το πεδίο των βραβείων Νόμπελ που ανέφερε πρώτο ο Άλφρεντ Νομπέλ στη διαθήκη του το 1895. Στο τέλος του 19ου αιώνα, πολλοί θεωρούσαν τη Φυσική ως την πρωταρχική επιστήμη, και ίσως ο Νομπέλ να συμμεριζόταν αυτήν την άποψη. Εξάλλου και η δική του έρευνα συνδέθηκε στενά με τη φυσική.

116 Νόμπελ Φυσικής έχουν απονεμηθεί από το 1901.

47 βραβεία φυσικής έχουν δοθεί σε έναν μόνο βραβευμένο.

4 γυναίκες έχουν βραβευτεί με το βραβείο φυσικής μέχρι στιγμής: η Marie Curie το 1903, η Maria Goeppert-Mayer το 1963, η Donna Strickland το 2018 και η Andrea Ghez το 2020.

1 άτομο, ο John Bardeen, έχει βραβευτεί δύο φορές με το βραβείο φυσικής.

Τα 25 χρόνια ήταν η ηλικία του νεότερου βραβευμένου φυσικού, του Λόρενς Μπραγκ, όταν του απονεμήθηκε το βραβείο φυσικής του 1915 μαζί με τον πατέρα του.

96 χρόνια είναι η ηλικία του γηραιότερου βραβευμένου φυσικού, του Άρθουρ Άσκιν.

Διαβάστε επίσης:

Νόμπελ Φυσικής: 17 Νομπελίστες στην πιο “έξυπνη” φωτογραφία του κόσμου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More