Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε. Ράπτη στο Πρώτο: Μόλις 2 στα 100 παιδιά που βιώνουν τη σεξουαλική κακοποίηση αποκαλύπτουν τι τους συμβαίνει (audio)

«Δύο στα εκατό παιδιά που βιώνουν την σεξουαλική κακοποίηση, βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν και να αποκαλύψουν αυτό που συμβαίνει» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Το συγκεκριμένο κορίτσι δεν ξέρω αν είχε αντιληφθεί ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος, ή κάτω από τον φόβο, την απειλή με όπλο όπως γράφτηκε σε δημοσιεύματα, φοβόταν να μιλήσει. Και η θεία ήταν αυτή που συνέβαλε ώστε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη η υπόθεση. Και αυτό αφορά και όλους εμάς τους ενήλικες, που μπορεί να αντιληφθούμε, να υποψιαστούμε κάτι. Δεν πρέπει να το αφήνουμε έτσι» ανέφερε η κ. Ράπτη ειδικά σε σχέση με την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό.

Ασχολούμενη η κ. Ράπτη με το κομμάτι της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης από το 2013, «δεν έπεσε από τα σύννεφα» με την νέα αυτή υπόθεση, γνωρίζοντας ότι «συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα και δυστυχώς συμβαίνουν συχνά».

«Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης όπου τα θύματα είναι πολύ νεαρής ηλικίας, όταν ακόμη στην συνείδησή τους δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το σωστό από το λάθος, άρα είναι πιο εύκολο ο δράστης να τα παραπλανήσει. Ο δράστης είναι εννέα στις δέκα φορές πρόσωπο που το παιδί γνωρίζει, δηλαδή είναι από το στενό ή ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο του παιδιού και αυτό δημιουργεί και την δυνατότητα από τον δράστη να εξοικειώσει το παιδί» εξήγησε η κ. Ράπτη.

Οι δράστες, συμπλήρωσε η ίδια, τις περισσότερες φορές είναι από το οικείο περιβάλλον, μπορεί να είναι ο πατέρας, ο παππούς, ο θείος, ο ξάδελφος, ο καινούριος σύντροφος της μητέρας, είναι άρα πρόσωπα απέναντι στα οποία ένα παιδί νιώθει αγάπη, εμπιστοσύνη, μοιράζεται καλές και όμορφες στιγμές. «Κατ’ επέκταση όταν ακολουθεί μια τέτοια συμπεριφορά, μια κακοποιητική πράξη, το παιδί έχει ανάμικτα συναισθήματα- και εκεί εγκλωβίζεται, μπορεί να νοιώσει ντροπή, ενοχή και ο δράστης στοχεύει να το κάνει να νοιώθει συνένοχο και εντέλει έχουμε τη σιωπή» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More