Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηθοποιός της αρχικής ταινίας Willy Wonka καταγγέλλει τη λογοκρισία που αλλάζει τα βιβλία του Νταλ

Ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Αύγουστο Γκλουπ στην πρωτότυπη ταινία Willy Wonka (Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας) δήλωσε ότι δεν υπάρχει «τίποτα βλαβερό» στην ιστορία του Ρόαλντ Νταλ.

Μια τεράστια διαμάχη έχει προκληθεί αυτόν τον καιρό αφότου αποκαλύφθηκε ότι οι εκδότες είχαν κάνει ένα σωρό αλλαγές στα έργα του συγγραφέα, για να αφαιρέσουν δυνητικά προσβλητικές εκφράσεις.

Αυτό φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση της λέξης «χοντρός» από κάθε βιβλίο και τη μετατροπή των Ούμπα Λούμπα σε ουδέτερο φύλο.

Τώρα το παιδί-σταρ της αρχικής ταινίας του 1971, Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Τζιν Γουάιλντερ, μίλησε για να υπερασπιστεί τον συγγραφέα.

Ο Γερμανός ηθοποιός Μίχαελ Μπόλνερ υποδύθηκε το λαίμαργο αγόρι Αύγουστο Γκλουπ, ο οποίος αποχωρεί από την ταινία μετά την πτώση του στο ποτάμι σοκολάτας στο εργοστάσιο του Γουόνκα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ως αποτέλεσμα των αλλαγών που έκαναν οι εκδότες Puffin και η εταιρεία Roald Dahl Story Company, ο Γκλουπ δεν αποκαλείται πλέον χοντρός στις νέες εκδοχές του βιβλίου.

Μιλώντας από το σπίτι του στη Γερμανία ο 64χρονος σήμερα ηθοποιός δήλωσε στη Daily Mail ότι το βιβλίο δεν χρειαζόταν να ξαναγραφτεί και ότι η ιστορία ήταν «πολύ καλή».

«Δεν νομίζω ότι αυτή η ιστορία του εργοστασίου σοκολάτας υπήρξε πολιτικά λανθασμένη», είπε.

«Εδώ στη Βαυαρία, είμαστε συνηθισμένοι στο να μας κάνουν λίγο πλάκα οι άνθρωποι, και είμαστε κατά κάποιο τρόπο γνωστοί για το ότι αγαπάμε πολύ όλα τα παραδοσιακά μας φαγητά και αυτό είναι εντάξει.

Είναι πραγματικά εντάξει. Έτσι δεν έχω την αίσθηση ότι ήταν σκληρό ή πολιτικά λανθασμένο ή οτιδήποτε άλλο».

Και πρόσθεσε: «Το να παίζω στο πλατό δεν με στεναχώρησε ποτέ ή κάτι τέτοιο, πραγματικά το αντίθετο.

«Οπότε από τη δική μου οπτική γωνία είναι πραγματικά μια χαρά νομίζω – μια χαρά με το βιβλίο και την ιστορία, και σίγουρα δεν πιστεύω ότι πρέπει να ξαναγραφτεί καθόλου».

«Νομίζω επίσης ότι η ιστορία είναι στην πραγματικότητα πολύ καλή επίσης – σας δείχνει κακά πράγματα και κακές συμπεριφορές – όπως ότι τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση και δεν πρέπει να τρώνε πάρα πολύ, και σας δείχνει ότι οι καλοί που κάνουν το σωστό, κερδίζουν στο τέλος. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι καλά πράγματα, οπότε γιατί να εμποδίσουμε τα παιδιά να τα μάθουν αυτά;», διερωτήθηκε ο Μπόλνερ.

«Η ταινία γυρίστηκε πριν από πολύ καιρό, οπότε ίσως κάποιες από τις απόψεις τότε να ήταν λίγο διαφορετικές από τις σημερινές. Ίσως, αλλά βασικά πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ιστορία και ότι δεν υπάρχει τίποτα βλαβερό σε αυτήν, και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει επομένως να την αφήσουν έτσι».

Αυτό συμβαίνει καθώς ο Ρίσι Σούνακ καταφέρθηκε εναντίον των προσπαθειών να τροποποιηθούν τα βιβλία του Νταλ, με τον πρωθυπουργό να παραθέτει τον χαρακτήρα BFG (Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας) του συγγραφέα για να προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να “χαζοπαίζετε” με τις λέξεις.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε ότι είναι «σημαντικό» τα λογοτεχνικά έργα να «διατηρούνται και να μην ευπρεπίζονται», επικαλούμενος το «δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Όταν πρόκειται για την πλούσια και ποικίλη λογοτεχνική μας κληρονομιά, ο Πρωθυπουργός συμφωνεί με τον BFG ότι δεν πρέπει να χαζοπαίζουμε με τις λέξεις».

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό τα έργα της λογοτεχνίας και τα έργα μυθοπλασίας να διατηρούνται και να μην είναι ευπρεπισμένα. Πάντα υπερασπιζόμασταν το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης».

Ο διάσημος συγγραφέας σερ Σαλμάν Ρούσντι χαρακτήρισε επίσης τις κινήσεις ως «παράλογη λογοκρισία».

Οι αναφορές στα χρώματα «μαύρο» και «λευκό» λέγεται ότι έχουν επίσης αφαιρεθεί, με τον BFG να μην μπορεί να φορέσει μαύρο μανδύα και την περιγραφή, να γίνεται «λευκός από φόβο» να έχει καταργηθεί.

Τη γνώμη τους σχετικά με τη διαμάχη εξέφρασαν άλλοι συγγραφείς παιδικών βιβλίων.

Ο συγγραφέας του His Dark Materials (Η Τριλογία του Κόσμου), Φίλιπ Πούλμαν, δήλωσε ότι τα βιβλία του Νταλ «θα έπρεπε να αφεθούν να ξεθωριάσουν» και όχι να αλλάξουν, αν θεωρούνταν προσβλητικά.

«Αν ο Νταλ μας προσβάλλει, ας τον αφήσουμε να εξαφανιστεί», δήλωσε ο Πούλμαν στην εκπομπή Today του Radio 4. «Διαβάστε όλους αυτούς [τους άλλους] θαυμάσιους συγγραφείς που γράφουν σήμερα, οι οποίοι δεν τυγχάνουν τόσο μεγάλης προσοχής λόγω της τεράστιας εμπορικής βαρύτητας που έχουν άνθρωποι όπως ο Ρόαλντ Νταλ».

Επισήμανε ότι υπήρχαν πιθανώς εκατομμύρια μεταχειρισμένες εκδόσεις των βιβλίων του Νταλ σε σχολικές βιβλιοθήκες, αίθουσες διδασκαλίας και φιλανθρωπικά καταστήματα, λέγοντας «θα μαζέψετε όλα τα βιβλία και θα τα διαγράψετε με ένα μεγάλο μαύρο στυλό;».

Εμφανιζόμενος στην εκπομπή του Νίκι Κάμπελ στο Radio 5 Live, ο Τζον Ντόχερτι, βραβευμένος συγγραφέας περίπου 30 παιδικών βιβλίων, δήλωσε ότι οι αλλαγές που έγιναν στα βιβλία του Νταλ ακούγονται ως «ξεχείλωμα».

Είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ο BFG να μην έχει μαύρο μανδύα, λέγοντας ότι αυτό «είναι παράλογο».

Εκπρόσωπος της Roald Dahl Story Company δήλωσε: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι υπέροχες ιστορίες και οι χαρακτήρες του Ρόαλντ Νταλ θα συνεχίσουν να είναι αγαπητές από όλα τα παιδιά σήμερα.

«Όταν εκδίδονται νέες εκδόσεις βιβλίων που γράφτηκαν πριν από χρόνια, δεν είναι ασυνήθιστο να επανεξετάζεται η γλώσσα που χρησιμοποιείται παράλληλα με την ενημέρωση άλλων λεπτομερειών, όπως το εξώφυλλο και η διάταξη των σελίδων ενός βιβλίου.

«Οδηγός μας καθ’ όλη τη διάρκεια ήταν να διατηρήσουμε τις ιστορίες, τους χαρακτήρες και το ασεβές και αιχμηρό ύφος του πρωτότυπου κειμένου. Οι όποιες αλλαγές έγιναν ήταν μικρές και προσεκτικά μελετημένες».

Και προσθέτουν: «Στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης της χρησιμοποιούμενης γλώσσας συνεργαστήκαμε με το Inclusive Minds, μια συλλογικότητα ατόμων που είναι παθιασμένα με την ένταξη και την προσβασιμότητα στην παιδική λογοτεχνία.

«Η τρέχουσα αναθεώρηση ξεκίνησε το 2020, πριν ο Νταλ αγοραστεί από το Netflix. Της αναθεώρησης ηγήθηκαν από κοινού η Puffin και η Roald Dahl Story Company».

Πηγή: dailymail.co.uk

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More