Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημέρα πρόληψης θαλασσίων ατυχημάτων και πνιγμών

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 350 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό, ενώ δεκάδες ατυχήματα και δυστυχήματα προκαλούνται κατά την διάρκεια εκτέλεσης θαλασσίων σπόρ.

Ο Δημήτρης Χαλιώτης, εθελοντής ναυαγοσώστης-εκπαιδευτής του Ερυθρού Σταυρού τονίζει την άγνοια των ανθρώπων για τους κινδύνους της θάλασσας και λέει πως οι περισσότεροι πνιγμοί, περίπου το 80%, αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 67 ετών. Υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και υποεκτιμούν τον κίνδυνο.

«Πρέπει να ενταθεί και να συνεχιστεί η προσπάθεια ενημέρωσης για την ασφαλή κολύμβηση. Η παιδεία θα βοηθήσει τις επόμενες γενιές να απολαμβάνουν το νερό με ασφάλεια».  

Ο Ερυθρός Σταυρός με διάφορες δράσεις αναλαμβάνει να ενημερώσει το κοινό. «Το βασικό που πρέπει να έχει κατά νου κάθε κολυμβητής είναι πως αν συμβεί κάτι μέσα στο νερό, εάν δεν είμαστε σε ασφαλές σημείο, δηλαδή να πατάμε, θα μας οδηγήσει σε πνιγμό», τονίζει ο κ. Χαλιώτης.

«Η Απαίτηση για ναυαγοσώστες αυξάνεται συνεχώς, αλλά γίνεται μεγάλη προσπάθεια και θα είμαστε αποτελεσματικοί τα επόμενα καλοκαίρια», σημειώνει αισιόδοξα.

Θαλάσσια σπορ με ασφάλεια

Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία και για αυτόν τον λόγο σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου διαδραστικού εκπαιδευτικού χώρου στην Αττική για παιδιά, προκειμένου να πραγματοποιούν δωρεάν σχολικές επισκέψεις στον χώρο του Οργανισμού, για να ενημερώνονται για τα θαλάσσια σπόρ, την ασφάλεια στην θάλασσα, το κολύμπι σε πισίνες, αναφέρει η Ελίζα Νικοτσιάν, υπεύθυνη επικοινωνίας της “safe water sports”.     

Η δωρεάν μεταφορά των μαθητών είναι μια προσφορά του Ιδρύματος Λάτση και αφορά πάνω από 255 σχολικές επισκέψεις και περίπου  5.365 μαθητές, που  συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Εκτός από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα η Οργάνωση προσφέρει μια δωρεάν εφαρμογή, πολλαπλά χρήσιμη. Η κ. Νικοτσιάν, εξηγεί ότι ο χρήστης μπορεί να πάρει πληροφορίες σε Ελλάδα και Κύπρο, σχετικά με τις παραλίες όπου μπορεί να κολυμπήσει με ασφάλεια (δηλαδή εάν υπάρχει ναυαγοσώστης, βαθιά/ρηχά νερά, το είδος της παραλίας, αν είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αν υπάρχει parking, πρόσβαση για ΑΜΕΑ κλπ.. Επίσης μπορεί να βρεί όλες τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ, τις μαρίνες και τις τοποθεσίες που επιτρέπεται ο ελλιμενισμός σκαφών, τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν, τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών, τα ημερόπλοια που εκτελούν ημερήσιες κρουαζιέρες, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα λιμεναρχεία με στοιχεία επικοινωνίας, καθώς και τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας για κάθε θαλάσσιο σπορ.  

Επίσης οι χρήστες μέσω της εφαρμογής μπορούν να αναφέρουν κάθε παράνομη θαλάσσια δραστηριότητα που βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών, και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να ενημερώσουν το Λιμενικό Σώμα ή να σχολιάσουν και να βαθμολογήσουν μια επιχείρηση θαλασσίων σπορ  και μέσων αναψυχής, επιβραβεύοντας τις επιχειρήσεις, που προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More