Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εβδομάδα των μποφόρ: Καμπανάκι για νέες πυρκαγιές – Χωρίς ενεργά μέτωπα η χώρα, τι λέει η Πυροσβεστική

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται η πυροσβεστική, καθώς μπαίνουμε σε μια εβδομάδα με ενισχυμένους ανέμους που ευνοούν την εκδήλωση νέων πυρκαγιών.

Από σήμερα (7/08) αναμένονται ισχυροί άνεμοι, τα γνωστά μελτέμια που σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα φθάσουν τα 7, 8, και τοπικά 9 μποφόρ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Για “αγριεμένους ανέμους σε Ιόνιο και Αιγαίο” κάνει λόγο η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Ερμιόνη Κατιρτζόγλου.

Συγκεκριμένα, σήμερα οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις στα 4 με 6 μποφόρ στα νότια τμήματα και με τάση ενίσχυσης από το βράδυ στο Ιόνιο. Την Τρίτη ισχυροί βοριάδες από νωρίς θα πνέουν αρχικά στο Ιόνιο μέχρι τα 7 μποφόρ και από το μεσημέρι και στο κεντρικό Αιγαίο, όπου την Τετάρτη θα ενισχυθούν σημαντικά φτάνοντας τοπικά τα 8 μποφόρ. Την Πέμπτη θα εξακολουθήσουν οι πολύ ισχυροί βοριάδες να ταλαιπωρούν το Αιγαίο, όπου θα διατηρήσουν υψηλές εντάσεις τοπικά μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Δύσκολη θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές“, επεσήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ζήτησε την ιδιαίτερη προσοχή όλων των συμπολιτών, των αρμοδίων υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στην επικράτεια, αλλά μέσα σε ένα 48ωρο η πυροσβεστική κλήθηκε να παρέμβει σε 76 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Αρδεία Ροδόπης η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση οριοθετήθηκε. Στην επιχείρηση περιορισμού και κατάσβεσης της φωτιάς συμμετείχαν 63 πυροσβέστες, με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων πυροσβεστών, 14 οχήματα καθώς και υδροφόρες του δήμου Κομοτηνής, ενώ από αέρος συνέδραμαν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα της πυροσβεστικής.

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Όλυμπο, στη φωτιά που ξέσπασε χθες σε πευκόφυτη περιοχή, σε δύσβατο σημείο, κοντά στην κοινότητα Καρυάς Ελασσονας. Η φωτιά σήμερα καίει κυρίως σε βραχώδη χαράδρα, με την εικόνα να δείχνει βελτιωμένη. Οι πυροσβεστικες δυναμεις παραμένουν στο σημείο και επιχειρούν τα πεζοπορα τμήματα αλλά και τα εναέρια μέσα με ρίψεις νερού.

Παραμένουμε σε ετοιμότητα, παραμένουμε σε επιφυλακή και πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί” τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη που δημοσίευσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οι περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο κινδύνου 3 και είναι σε επιφυλακή είναι:

Φωκίδα

Αττική

Βοιωτία

Κορινθία

Αργολίδα

Αχαΐα

Λακωνία

Μεσσηνία

Κύθηρα

Χανιά

Ρέθυμνο

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More