Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εμβληματική Γαλάζια Λιμνοθάλασσα της Ισλανδίας κλείνει λόγω φόβων για έκρηξη

Το φημισμένο γεωθερμικό ιαματικό λουτρό Γαλάζια Λιμνοθάλασσα – Blue Lagoon της Ισλανδίας δήλωσε την Πέμπτη ότι κλείνει προσωρινά για προληπτικούς λόγους, αφού χιλιάδες μικρές πρόσφατες δονήσεις προκάλεσαν φόβους για πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη.

«Το Blue Lagoon έλαβε την προληπτική απόφαση να κλείσει προσωρινά τις δραστηριότητές του για μία εβδομάδα, αν και η τρέχουσα φάση αβεβαιότητας δεν έχει αυξηθεί από τις αρχές κατά τη διάρκεια αυτής της σεισμικής περιόδου», ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Το κλείσιμο της Γαλάζιας Λιμνοθάλασσας, του πιο δημοφιλούς τουριστικού τόπου της Ισλανδίας, γνωστού για το αχνιστό γαλαζοπράσινο νερό του, θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την αποχώρηση φοβισμένων επισκεπτών από το ξενοδοχείο Blue Lagoon κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τουλάχιστον 40 να παραλαμβάνονται από ταξί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Vikurfrettir.

«Οι πρωταρχικοί λόγοι για την απόφαση είναι οι διαταραχές στην εμπειρία των επισκεπτών μας αυτή τη νύχτα και η παρατεταμένη πίεση στους υπαλλήλους μας», έγραψε το θέρετρο στην ανακοίνωσή του.

Η έξοδος των επισκεπτών ήρθε μετά την έξαρση των δονήσεων που ταρακούνησαν τη γύρω περιοχή στη χερσόνησο Ρέικιανες στη νοτιοδυτική Ισλανδία τις τελευταίες εβδομάδες.

Περίπου 23.000 μικροί σεισμοί έχουν καταγραφεί από τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας (IMO).

Την Τετάρτη, ο ΙΜΟ ανέφερε ότι οι δονήσεις έφτασαν τις 1.200 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Ο οργανισμός έχει επίσης σημειώσει συσσώρευση μάγματος στο υπέδαφος και ενώ η συσσώρευση συνεχίζεται «είναι πιθανό η σεισμική δραστηριότητα να συνεχιστεί και να είναι επεισοδιακή σε ένταση», ανέφερε.

Η συσσώρευση μάγματος έχει καταγραφεί σε βάθος περίπου πέντε χιλιομέτρων και αν αρχίσει να κινείται προς την επιφάνεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε ηφαιστειακή έκρηξη.

Σεισμικά γεγονότα

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο ΙΜΟ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις» για κάτι τέτοιο, αλλά σημείωσε ότι «η κατάσταση μπορεί να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Τέσσερα παρόμοια σεισμικά γεγονότα σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή το 2020 και το 2022 χωρίς να οδηγήσουν σε έκρηξη.

Από το 2021, τρεις εκρήξεις έχουν λάβει χώρα στη χερσόνησο Ρέικιανες.

Συνέβησαν τον Μάρτιο του 2021, τον Αύγουστο του 2022 και τον Ιούλιο του 2023, και οι τρεις σημειώθηκαν μακριά από υποδομές ή κατοικημένες περιοχές.

Πριν από την έκρηξη του 2021, το ηφαιστειακό σύστημα Reykjanes είχε παραμείνει αδρανές για οκτώ αιώνες, αλλά οι ηφαιστειολόγοι πιστεύουν ότι ο νέος κύκλος αυξημένης δραστηριότητας θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές δεκαετίες ή αιώνες.

Το νησί του Βόρειου Ατλαντικού εκτείνεται πάνω στη μεσοατλαντική ράχη, μια ρωγμή στον πυθμένα του ωκεανού που χωρίζει τις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More