Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επομένη ημέρα του μεγάλου σεισμού σε Τουρκία-Συρία

Με περισσότερους από 5.000 νεκρούς προς το παρόν σε Τουρκία και Συρία, οι ελπίδες χάνονται για εκείνους που έμειναν πίσω μετρώντας τις πληγές του εγκέλαδου.

«Πρόκειται για πολύ εκτεταμένη καταστροφή και ίσως για μήνες ή και χρόνο η γη θα τρέμει», σημειώνει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος- επιστημονικός συνεργάτης UNESCO.

Μια επιπλέον πολύ σημαντική πηγή κινδύνου θα αποτελούν την επομένη ημέρα τα κτήρια που δεν έπεσαν, αλλά έχουν υποστεί ζημίες στον δομικό ιστό, κάτι που ισχύει για κάθε περιοχή που υφίσταται τέτοια φαινόμενα.

Με τον δεύτερο σεισμό ενεργοποιήθηκε ένας δεύτερος κλάδος του ρήγματος της Ανατολίας και πιθανόν για αυτό τον λόγο να έδωσε έναν εξίσου ισχυρό σεισμό με τον πρώτο, εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

Όταν σημειώνονται μεγάλοι σεισμοί όπως αυτοί, επιφανειακοί, και σε ρήγματα οριζόντιας ολίσθησης τότε υπάρχει η πιθανότητα να διεγερθούν άλλα γειτονικά ρήγματα. Υποψήφιες χώρες για εκδήλωση σεισμών μπορεί να είναι τα γειτνιάζοντα ρήγματα, αλλά λόγω αποστάσεως στα 1200 χλμ δεν είναι εύκολο να επηρεαστεί η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη.

Η διεθνής έρευνα δεν έχει βρεί τρόπους να προσδιορίσει αν και που και πόσο μεγάλου μεγέθους θα μπορούσε δυνητικά να είναι μια σεισμική δόνηση.

Η επιτάχυνση της βαρύτητας είναι πολύ μεγάλη και αφ’ ενός πρόκειται για επιφανειακό σεισμό, αφ’ ετέρου σε συνδυασμό με τις κακές κατασκευές είχε αυτό το αποτέλεσμα. Αλλά με τέτοια μεγέθη όπου και αν συνέβαινε σεισμός θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος και τονίζει: «Το σημαντικό είναι να βγούν αλώβητοι και οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατά την διάρκεια των προσπαθειών διάσωσης, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος των μετασεισμικών δονήσεων, ενώ βρίσκονται μέσα στα χαλάσματα».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σχεδόν 23 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να πληγούν από τον ισχυρό σεισμό. 

Την ίδια ώρα η τουρκική κυβέρνηση δικαιολογείται ότι οι συνθήκες έχουν κάνει δύσκολο για τις ομάδες βοήθειας να φτάσουν στην πληγείσα περιοχή, ενώ τα ελικόπτερα δεν μπόρεσαν να απογειωθούν εχθές λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Για πολλά από τα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε και την Συρία αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά τραγωδιών μιας δεκαετίας. Στην  βορειοδυτική Συρία και στην Τουρκία, Σύριοι πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες, ενώ είναι έντονη η ανησυχία για την εξάπλωση ασθενειών. Οι επιχειρήσεις βοήθειας είναι πιο δύσκολες στην Συρία. Στα βορεοδυτικά της χώρας έχουν καταστραφεί περισσότερα από 210 κτήρια. Αναφορές μιλούν για καταρρεύσεις στο Χαλέπι και την Λατάκια. Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε περιοχές που κυριαρχούν οι ισλαμστές του ISIS.

Μας έχουν ξεχάσει φωνάζουν απελπισμένοι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, που παλεύουν μόνοι τους, για να σώσουν χωρίς εργαλεία και κρατική βοήθεια όσους έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια.

Οι καιρικές συνθήκες με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τους επιζώντες και περιπλέκουν τις προσπάθειες διάσωσης, καθώς περισσότεροι από 100 μετασεισμοί έχουν πλήξει την περιοχή.

Πόλεις φαντάσματα, όπου φτάνει βοήθεια από όλο τον κόσμο, καθώς οι διασώστες εντοπίζουν ακόμη  επιζώντες στα συντρίμμια των κτηρίων. Πρόκειται για έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More