Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι «κρυμμένοι» θησαυροί της Καλαμάτας

Μετά τον μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας γνωστοί καλλιτέχνες δώρισαν τα έργα τους στον Δήμο, τα οποία αποτελούν τον μεγαλύτερο πολιτιστικό θησαυρό της πόλεως.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαρία Τομαρά, παρουσιάζει τον εικαστικό και χαρακτικό πλούτο, που κρύβεται σε αποθήκες.   

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α.ΤΑΣΣΟΣ»  στεγάζεται από το 2002 σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο στο ιστορικό κέντρο της πόλεως, αλλά ο χώρος δεν επαρκεί για να μπορούν να εκτίθενται μονίμως έργα  ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής και χαρακτικής, μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών.  

Αυτό καταθέτει ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης, διευθυντής εικαστικού τομέα «ΦΑΡΙΣ». Στην δημοτική πινακοθήκη βρίσκεται ένα σημαντικό έργο του χαράκτη Τάσσου, δωρεά της συζύγου του Τάσσου Αλεβίζου. Βαρώτσος, Φωτόπουλος, Δημητρέας, είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες που δώρισαν τα έργα τους που φιλοξενούνται στον χώρο, αλλά οι επισκέπτες δεν έχουν την δυνατότητα να δουν το σύνολο των έργων, παρά μόνο σε περιοδικές εκθέσεις, σημειώνει ο κ. Λαμπρινίδης.

«Όσο και να θέλουμε δεν μπορούμε να εκθέσουμε περισσότερα από 70 έργα. Για τα υπόλοιπα 430 δεν υπάρχει ο αναγκαίος χώρος και μένουν στις αποθήκες». Μόνο το Μέγαρο χορού Καλαμάτας έχει αίθουσα τέτοιων δυνατοτήτων, αλλά και εκεί υπάρχει χρονικός περιορισμός δυο μηνών.

Ωστόσο, με λίγη θέληση, μπορεί να βρεθεί λύση. Ο κ. Λαμπρινίδης προτείνει να μεταφερθεί η πινακοθήκη στο παλιό δημαρχείο, ένα νεοκλασικό των αρχών του 19ου αιώνα, όπου υπάρχει η δυνατότητα της έκθεσης τους στο κατάλληλο περιβάλλον.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More