Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ζωή στο νησί που θα μπορεί να είναι στην πρώτη γραμμή ενός πολέμου μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας

Το νησί Κίνμεν  της Ταϊβάν απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Κίνα, γεγονός που το τοποθετεί στην αξιοσημείωτη εμπροσθοφυλακή της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι.

Πιο συγκεκριμένα, η θέα είναι από μια παραλία κοντά στο δυτικό άκρο του νησιού Κίνμεν, ενός ειδικού φυλακίου της Ταϊβάν που απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Κίνα, τοποθετώντας το στην αξιοσημείωτη εμπροσθοφυλακή της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι. Το κύριο νησί της Ταϊβάν βρίσκεται 180 χιλιόμετρα στην αντίθετη κατεύθυνση.

Υπογραμμίζοντας το μοναδικό καθεστώς του ταϊβανέζικου Κίνμεν, η άμμος είναι στρωμένη όσο το μάτι μπορεί να δει με σειρές από αιχμές κεκλιμένες προς τη θάλασσα, που έχουν από καιρό θαφτεί εκεί ως άμυνα κατά των αμφίβιων επιθέσεων.

Η Ταϊβάν καλεί τον Καναδά να συνεχίσει να στέλνει πολεμικά πλοία στα ύδατα ανοικτά της Κίνας.

Πίσω από την παραλία στέκονται ένα τσιμεντένιο οχυρό από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μια φάλαγγα από τανκς αντίκες που χρησιμοποιήθηκαν την τελευταία φορά που οι Κινέζοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν πραγματικά σε αυτές τις ακτές.

Πιο πρόσφατα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) πέταξε μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το έδαφος στο πλαίσιο της οργισμένης απάντησης της Κίνας στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι στην Ταϊπέι τον Αύγουστο. Ορισμένοι από τους χιλιάδες Ταϊβανέζους στρατιώτες που εδρεύουν εδώ κατέρριψαν ένα από αυτά.

Ωστόσο, το Κίνμεν είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γεωπολιτική περιέργεια, καθώς η σύγκρουση σχετικά με τη διεκδίκηση του Πεκίνου για την κυριότητα της Ταϊβάν θερμαίνεται. Είναι επίσης ο τόπος όπου μια φρικτά αιματηρή μάχη τερμάτισε τον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο και οδήγησε στη γέννηση της μοναδικής δημοκρατίας της ευρύτερης Κίνας.

Το νησί παρέμεινε στρατιωτική εφεδρεία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν τελικά περιήλθε σε πολιτική διακυβέρνηση. Παρόλα αυτά, τα απομεινάρια του πολεμικού παρελθόντος του βρίσκονται παντού.

Το Κίνμεν φιλοξενεί πολλά στρατιωτικά μουσεία και μνημεία, ναούς που τιμούν τους στρατιώτες που χάθηκαν και από τις δύο πλευρές της μάχης του Γκανινκτόου και σπηλαιώδεις θαλάσσιες σήραγγες που χτίστηκαν για να στεγάσουν σκάφη σε περίπτωση βομβαρδισμών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα κατάστημα πουλάει μαχαίρια και άλλα αντικείμενα κατασκευασμένα από χρησιμοποιημένα βλήματα πυροβολικού της δεκαετίας του 1950.

Θα μπορούσε λοιπόν το Κίνμεν να γίνει και πάλι μια κυριολεκτική γραμμή του μετώπου αν ο ψυχρός πόλεμος γινόταν θερμός;

«Στον παραδοσιακό, συμβατικό πόλεμο, η Κίνα θα εισέβαλε και θα καταλάμβανε τα υπεράκτια νησιά, και στη συνέχεια θα ερχόταν να εισβάλει στην Ταϊβάν», λέει ο Ming-Shih Shen, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του χρηματοδοτούμενου από την κυβέρνηση της Ταϊβάν Ινστιτούτου Έρευνας για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια.

Αλλά τώρα, λέει, η PLA πιθανότατα θα παρακάμψει εντελώς τα νησιά, αμβλύνοντας την άμυνα της Ταϊβάν με πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς προτού αποβιβάσει στρατιώτες.

Πράγμα που δεν σημαίνει ότι η Ταϊβάν δεν είναι έτοιμη να προστατεύσει το Κίνμεν. Έχει 10.000 έως 20.000 πεζικάριους, πυροβολικό, ειδικές δυνάμεις και άλλα στρατεύματα που σταθμεύουν εδώ, δήλωσε ο Shen, και έχει ενισχύσει τον αριθμό τους πρόσφατα.

Ένα είδος εισβολής της ηπειρωτικής χώρας έχει ήδη αρχίσει, και οι ντόπιοι την αγκαλιάζουν ως επί το πλείστων.

Ο Yen Ji-Ren, ο οποίος διευθύνει ένα φαρμακείο παραδοσιακής ιατρικής στο Jincheng, σημειώνει ότι το νησί έχει εκτεταμένες συναλλαγές με επισκέπτες από την ηπειρωτική χώρα, ενώ ο ίδιος έχει συγγενείς στην Κίνα. Πρόσφατα του τηλεφώνησαν για να τον ρωτήσουν αν είναι καλά και να αναρωτηθούν ευγενικά γιατί η Ταϊβάν φαίνεται να έχει σκοπό να προκαλέσει τη ΛΔΚ.

«Νιώθω στο αίμα μου ότι ίσως είμαι πιο κοντά στην Κίνα και η Κίνα δεν θα μας επιτεθεί επειδή η Κίνα και το Κινμέν είναι σαν αδέλφια», λέει ο Yen. «Οι άνθρωποι του Κίνμεν δεν ανησυχούν ότι μπορεί να συμβεί αυτός ο πόλεμος».

Παρόλο που έζησα τον πόλεμο, δεν μισώ τους Κινέζους

Ο Yen δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι οι αντιαρματική δεσμοί στα ύδατα που χωρίζουν το νησί από την ηπειρωτική χώρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αμυντική ασπίδα.

«Το  Κίνμεν είναι πολύ κοντά στην Κίνα», σημειώνει ο Huang Hong-Haun, ένας φοιτητής από το κύριο νησί της Ταϊβάν που φοιτά στο κολέγιο εδώ. «Πολλοί Κινέζοι φοιτητές έρχονται στο πανεπιστήμιό μας για να σπουδάσουν. Έχουμε μια πολύ στενή σχέση, οπότε αν η Κίνα μας επιτεθεί, κατά κάποιο τρόπο θα επιτεθεί και στον εαυτό της».

Ο Yen προσθέτει ότι η Κίνα και το Κίνμεν  είναι «σαν αδέλφια» και δεν περιμένει ότι το Πεκίνο θα επιτεθεί στο νησί.

Παρόλο που οι Κινέζοι επισκέπτες είναι ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας  του Κίνμεν, αυτές τις μέρες, η παρουσία τους δεν είναι καθόλου ευχάριστη.

Στο εστιατόριό του, ο Huang λέει ότι οι τουρίστες από την ηπειρωτική χώρα μπορεί να είναι εντελώς αγενείς, εθνοτικά παρόμοιοι με τους κατοίκους του νησιού, αλλά πολιτισμικά λιγότερο συμπαθείς.

«Είμαι ένα πραγματικά φιλόξενο άτομο. Δεν μου αρέσει να τσακώνομαι με τους άλλους», λέει. «Αλλά όταν έρχονται εδώ άνθρωποι από την Κίνα, πραγματικά μπορώ να τσακωθώ μαζί τους. Δεν λέω ότι μισώ όλους τους Κινέζους, αλλά μερικοί από αυτούς είναι πραγματικά ασεβείς απέναντι στους ανθρώπους που τους εξυπηρετούν».

Και όσο κι αν προσεύχονται για ειρήνη και κέρδος από τους Κινέζους επισκέπτες, οι κάτοικοι του Κίνμεν δεν θέλουν απαραίτητα να είναι μόνο ένα μέρος της χώρας τους που μπορούν να κοιτάξουν από την ακτογραμμή.

Στο μαγαζί της με τα χαρτονομίσματα και τα λιβάνια, η κυρία Τσεν -75 χρονών λέει ότι θέλει όλοι να τα πάνε καλά, αλλά θα προτιμούσε το Κίνμεν να μην περιέλθει στην πραγματικότητα υπό τον έλεγχο της Κίνας.

«Φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε καμία ελευθερία να μιλάμε για πολιτική ή οτιδήποτε άλλο επιτρέπεται στην Ταϊβάν», λέει. «Η Ταϊβάν ζει με τον δικό του τρόπο εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι, αν η Κίνα μας αναλάβει, η κουλτούρα και ο τρόπος ζωής θα υποστούν μια μεγάλη σύγκρουση».

Πηγή:https://www.dailyheraldtribune.com/news/life-on-the-island

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More