Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η «Ομάδα των Σοφών» καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο να ορίσει ένα «όραμα για την ειρήνη»

Σε ανοιχτή επιστολή, η ομάδα ανώτατων αξιωματούχων, ακτιβιστών της ειρήνης και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ιδρύθηκε το 2007 από τον Νέλσον Μαντέλα, καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ορίσει ένα «όραμα για την ειρήνη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να εκμεταλλευτεί την «ιστορική ευκαιρία» για να αναπτύξει ένα σχέδιο για μια διαρκή ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων που θα υπονόμευε τους εξτρεμιστές και στις δύο πλευρές, ανέφερε την Πέμπτη η «Ομάδα των Σοφών», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το σχέδιο πρέπει να βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών και να «αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς», γράφουν οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων η Mary Robinson, η πρόεδρος της ομάδας και πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας, καθώς και δύο βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης.

Το σχέδιο πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, να καθορίσει ποιος θα ελέγχει τη Γάζα, να αντιμετωπίσει τις νόμιμες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλεια και να «τερματίσει την επιταχυνόμενη προσάρτηση της παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ».

“Καθώς η πόλωση βαθαίνει, ο κόσμος χρειάζεται να χαράξετε ένα όραμα για την ειρήνη. Αυτό το όραμα πρέπει να δώσει ελπίδα σε όσους απορρίπτουν τον εξτρεμισμό και θέλουν να σταματήσει η βία”, αναφέρει το μήνυμα.

Ένα σχέδιο ειρήνης θα απαιτήσει χρόνο και «πολύ πολιτικό θάρρος», αναγνωρίζει η Ομάδα των Σοφών.

Οι συγγραφείς καταδικάζουν τις “ειδεχθείς επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου”, αλλά πιστεύουν ότι “η καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας και η δολοφονία αμάχων δεν καθιστούν τους Ισραηλινούς ασφαλείς. Αυτές οι ενέργειες θα οδηγήσουν σε περισσότερη τρομοκρατία, στην περιοχή και πέρα ​​από αυτήν. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση αυτή τη σύγκρουση».

«Η ιστορία δεν θα ξεχάσει ποτέ» την εντολή του Τζο Μπάιντεν εάν καταφέρει να οικοδομήσει έναν «συνασπισμό εταίρων που αναζητούν μια δίκαιη λύση και είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο σχέδιο», καταλήγει η επιστολή.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More