Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ομογενής Δρ Μαρία Ηροδότου στη “Φωνή της Ελλάδας” για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Την ομογενή, Δρ. Μαρία Ηροδότου, επίτιμο μέλος του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, φιλοξένησε σήμερα η “Φωνή της Ελλάδας” και η εκπομπή “Πάρε τον Χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η κ. Ηροδότου ήταν τότε φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή, στο ίδιο κτίριο όπου στεγαζόταν η Νομική Σχολή και ξεκίνησαν οι καταλήψεις των φοιτητών το 1973.

“Το θέμα Πολυτεχνείο είναι για μένα ένα βίωμα και με συγκινεί αφάνταστα”, είπε η κ. Ηροδότου και πρόσθεσε ότι την εποχή της Δικτατορίας όπου η ίδια που σπούδαζε Φιλολογία και ο συζυγός της Ιατρική, εκτός από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου έζησαν παράλληλα και την επταετία.

Επίσης, όπως ανέφερε, εκείνη την περίοδο έδινε την πτυχιακή της, τελείωσε πήγε στη γενέτειρά της την Κύπρο και εκεί έζησε την εισβολή. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα, έζησε και την πτώση της Χούντας και την απελευθέρωση και κατέληξε στην Αυστραλία όπου ζει μέχρι σήμερα.

“Ολα αυτά τα γεγονότα δεν ξεχνιούνται, σε σημαδεύουν για πάντα”, τόνισε, προσθέτοντας ότι ένιωθαν το καθεστώς στην καθημερινή τους ζωή και αυτό είχε επιπτώσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Σχετικά με την πτώση της Χούντας η κ. Ηροδότου δήλωσε ότι τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Από τη μία ήταν ο φόβος και το κυνηγητό και από την άλλη ο ενθουσιασμός για την υποστήριξη που είχαν από τον λαό και η περηφάνια που ένιωσαν για τη συνείδησή του.

Η Δρ Μαρία Ηροδότου διετέλεσε Συντονίστρια του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe του οποίου υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη και συνέβαλε στην ανάπτυξη και διοργάνωσή του. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων από διάφορα πανεπιστήμια της Αυστραλίας (Dip. Ed, Litt. B., MA, PhD).

Έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια και δημοσίευσε πλήθος επιστημονικών μελετών. Τέλος, διοργάνωσε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια και δημόσιες διαλέξεις, ενώ υπήρξε μέλος διάφορων επιτροπών.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More