Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεματικές εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς του, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου και με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο θεματικών εκπαιδευτικών επισκέψεων με τίτλο: “Η Παιδεία στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης”.
Η ίδρυση νέων σχολικών δομών, παιδικών σταθμών στα βουνά της “Ελεύθερης” Ελλάδας σε χαλεπούς καιρούς, όπου οι κατακτητές κατέστρεφαν κι επίτασσαν δημόσιες υποδομές στις κατεχόμενες περιοχές, αποτέλεσε μια μεγαλειώδη πράξη αντίστασης.

Οι εγγράμματοι άνδρες και γυναίκες που στρατεύτηκαν στον αγώνα, φρόντιζαν και παρείχαν με αλληλεγγύη υπηρεσίες, όπως συσσίτια στους πεινασμένους μαθητές και δωρεάν εκπαίδευση στους αντάρτες, με στόχο την ανασυγκρότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με βάση τις αντικειμενικές ανάγκες του μαχόμενου πληθυσμού, για μια πιο δίκαιη κοινωνία.
Ένα εκπαιδευτικό μοντέλο χωρίς διαχωρισμούς, με δημοκρατικό πνεύμα, που αγκάλιασε όλον το λαό και αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα της Ελλάδας, της Κατοχής και της Αντίστασης, προβάλλοντας τους αγώνες, προτάσσοντας τις αξίες και ιδέες για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη και καταπολέμηση του φασισμού.

Ο καθοριστικός ρόλος και το έργο των καπετάνιων – δασκάλων, των καθηγητών στη διαπαιδαγώγηση και τη διδασκαλία των παιδιών ήταν πολλαπλός.
Το Μουσείο μέσω των δράσεων του συνδέει και ενισχύει τη σχέση του με το σχολείο, παρουσιάζοντας και κάνοντας γνωστή την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, μέσα στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης.
Οι ομαδικές ξεναγήσεις στο Μουσείο, για τα σχολεία και τους φορείς θα γίνονται απαραίτητα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 2410 280220.
Από Τρίτη έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 13:00 και από 18:00 έως 20:00.
Το Σάββατο, το Μουσείο θα υποδέχεται τους πολίτες από τις 10:00 έως 14:00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: Βαγγέλης Ρεμπάπης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More