Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Πως διαμορφώνονται οι τιμές στην αγορά ενόψει Πάσχα

Βαθιά το χέρι στη τσέπη καλούνται να βάλουν οι καταναλωτές για να ετοιμάσουν το εορταστικό τραπέζι για το Πάσχα. Έρευνα του ΙΝΚΑ δείχνει ότι το τραπέζι θα είναι 38 ευρώ ακριβότερο από πέρσι δηλαδή κατά 12,6%. Ήδη διαπιστώνεται ότι οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους. Κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει και τα αρνιά στο «καλάθι του Πάσχα» υποστηρίζοντας ότι τα κόστη τους είναι πολύ αυξημένα. Από την πλευρά του ο υπ. Ανάπτυξης αναφέρει ότι η απόφαση να εντάξουμε στο «Καλάθι» το αρνί και το κατσίκι, κατέβασε τις τιμές.

Κόστος και ποσότητα μπαίνουν στη ζυγαριά των καταναλωτών που έχουν ξεκινήσει ήδη τις αγορές τους για το εορταστικό τραπέζι αναζητώντας καθημερινά την πιο ποιοτική αλλά ταυτόχρονα και πιο οικονομική επιλογή για το πορτοφόλι τους.

Μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα και στην μεγαλύτερη ανοιχτή αγορά της Θεσσαλονίκης το Καπάνι οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους άλλοι τις προ-παραγγελίες τους ενώ οι περισσότεροι συνεχίζουν τις διερευνητικές τους βόλτες προκειμένου να βρουν τις καλύτερες τιμές για το πασχαλινό τραπέζι).

Στη μάχη του οβελία, οι κτηνοτρόφοι ζητούσαν όχι πιο κάτω από εννιάμισι ευρώ το κιλό λόγω του κόστους εκτροφής των αμνοεριφίων ενώ στην χονδρική έφτασε τελικά περίπου στα εννέα ευρώ. Φθάνοντας στο ταμείο ο καταναλωτής που θα επιλέξει το κρεοπωλείο θα δει το εύρος τιμών των εγχώριων αμνοεριφίων από 12,5 έως 13,5 ευρώ, στα σούπερ μάρκετ μέσα από το καλάθι του Πάσχα από 9,78 ευρώ έως 11 ευρώ και 40 λεπτά το κιλό ενώ στο Καπάνι από 10,99 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα του Ινστιτούτου καταναλωτών το φετινό Πάσχα το εορταστικό τραπέζι θα είναι ακριβότερο από πέρσι κατά 12,6%. Παραδείγματος χάρη σύμφωνα με την έρευνα ένα αρνί για τη σούβλα 10 κιλών θα κοστίσει 140 ευρώ, εναμισι κιλό κοκορέτσι 21 ευρώ και η μαγειρίτσα με μισό κιλό συκώτι και ζαρζαβατικά θα κοστίσει 11 ευρώ.

Αυξημένη η ζήτηση και σε άλλα προϊόντα που στολίζουν το εορταστικό τραπέζι με τον καταναλωτή να βρίσκει το δεύτερο πιο δημοφιλές προϊόν των ημερών τα αβγά από 20 έως 25 λεπτά το τεμάχιο αν επιλέξει τη λαϊκή.

H κίνηση στην αγορά αναμένεται να κορυφωθεί την Μεγάλη Τετάρτη οπότε θα καταβληθεί και το δώρο Πάσχα στους ιδιωτικούς υπάλληλους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More