Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη: Ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη σκανάρουν τα δόντια και δημιουργούν προσθετικά

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στην υπηρεσία γιατρών και ασθενών στο εργαστήριο οδοντικής χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας σε υπόθεση λίγων λεπτών μια διαδικασία που με τον συμβατικό τρόπο θα χρειαζόταν αρκετά ραντεβού για να ολοκληρωθεί.

Ρομποτικός ενδοστοματικός σαρωτής σκανάρει το στόμα ασθενούς στο οποίο πρέπει να τοποθετηθούν επένθετα ή θήκες από ρητίνη. Αφού αποτυπώσει και ψηφιοποιήσει όλο το στόμα στέλνει ασύρματα το σχέδιο σε άλλο μηχάνημα. Δεύτερο ρομποτικό μηχάνημα κόβει κομμάτι πολυμερούς για να δημιουργήσει το επένθετο του γομφίου. Χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά να ετοιμαστεί, να γυαλιστεί και να κολληθεί σε δόντι που έχει τροχιστεί κατάλληλα.

Τα ρομποτικά μηχανήματα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο λαθών, ενώ επιλέγουν κατάλληλο σχήμα και σύγκλιση των γνάθων για το επιθυμητό αισθητικά και λειτουργικά αποτέλεσμα.

Λόγω υψηλού κόστους τα συγκεκριμένα μηχανήματα δεν χρησιμοποιούνται συχνά στον ιδιωτικό τομέα. 150 αποκαταστάσεις έγιναν μέσα στο 2023 πολλές εκ των οποίων και σε παιδιά. Το εργαστήριο διδάσκει επίσης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και τις εφαρμογές λέιζερ.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More