Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θ. Γλαβίνας στο Πρώτο: Προϋπόθεση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η προμετωπίδα να είναι η ενίσχυση των δημόσιων (audio)

Είναι πρόωρο να απαντηθεί αν υπάρχει συμφωνία για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, μέχρι να γίνει γνωστό το περιεχόμενο στο σύνολό του, σημείωσε ο Θανάσης Γλαβίνας εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ερωτηθείς από την Ευαγγελία Μπαλτατζή, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά».

Το ζήτημα έχει δύο πτυχές, επεσήμανε, με πρώτη, την πρώτη προϋπόθεση, την προμετωπίδα που πρέπει να συζητηθεί και να περιλαμβάνει την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, για την οποία δεν έχει ακουστεί στις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας, σύμφωνα με τον κ. Γλαβίνα.

«Δεν μπορεί η Ελλάδα να επικαλείται το επιχείρημα που λέει ότι ναι, να γίνουμε Ευρώπη, όπου παντού υπάρχουν μη κρατικά- δεν το αμφισβητούμε αυτό και το ξέρετε, είναι αποδεκτό ότι πράγματι είναι μια κατάσταση την οποία δεν την έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τη δεχόμαστε να δούμε πώς θα γίνει- έχουν όμως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες θεωρητικά θέλουμε να μοιάσουμε, την ίδια κατάσταση στα δημόσια πανεπιστήμια;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γλαβίνας αναφερόμενος στην αναλογία φοιτητών και διδασκόντων αλλά και στις υποδομές του δημόσιου πανεπιστημίου.

«Βάζοντας προμετωπίδα την ενίσχυση και τη σπουδαιότητα και την αναγκαία υποστήριξη του Δημοσίου Πανεπιστημίου, το οποίο πρέπει να είναι πυλώνας, γιατί έτσι είναι και στην Ευρώπη, το 80-90% των φοιτητών στην Ευρώπη πάει σε δημόσια πανεπιστήμια. Ένα πολύ, πολύ, πολύ μικρό ποσοστό, άλλωστε δεν γνωρίζουμε η αλήθεια είναι, κάποιο περίφημο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, μη κρατικό. όλα είναι δημόσια, ξεκαθαρίζω, άρα, έχοντας αυτό προμετωπίδα λέμε ότι ναι, πράγματι μπορεί και να υπάρξουν κάποια μη κερδοσκοπικά με συγκεκριμένα ποιοτικά και γεωγραφικά κριτήρια. Επί των γεωγραφικών, δεν ακούσαμε κάτι. Τα ακριτικά πανεπιστήμια επιτελούν και ένα διπλό ρόλο, δεν είναι μόνο εκπαιδευτικός χαρακτήρας, ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη, τις τοπικές κοινωνίες, τα προβλήματα που έχουν, είναι διαχρονικά αυτά στο Αιγαίο, στη Θράκη» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια και το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων,.

«Ναι μεν είναι πολύ αντικειμενικός και αξιόπιστος τρόπος, ενδεχομένως να χρειάζεται κάποια στιγμή να τον ξανασκεφτούμε, να τον αναθεωρήσουμε, όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη, νομίζω υπάρχει το εθνικό απολυτήριο σε πολλές χώρες, όπου επί τη βάσει αυτού κατευθύνεσαι στα πανεπιστήμια» είπε συγκεκριμένα, ενώ σημείωσε πως τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα ζητήματα της παιδείας με πολλές θεματικές στα οποία το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις, το πλαίσιό του, ενόψει του νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες.

Τέλος ο κ. Γλαβίνας αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των αγροτών, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για καθυστέρηση και αδιαφορία σε ό,τι αφορά τα χρόνια αιτήματα του κλάδου.

«Όταν πέντε χρόνια έχεις αδιαφορήσει, όταν πέντε χρόνια δεν τους έχεις κοιτάξει καθόλου, όταν επί πέντε χρόνια αλλάζεις υπουργούς, αλλάζεις προέδρους διοικήσεων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και φορείς που έχουν να κάνουν με το αγροτικό, αναφέρομαι στον ΟΠΕΚΕΠΕ για παράδειγμα, όταν δεν έχεις προστρέξει στα προβλήματά τους, αλλά αδιαφορείς ουσιαστικά για την περιφερειακή ανάπτυξη, για τον αγροτικό κόσμο ο οποίος συνδέεται με την αγροτική παραγωγή και φυσικά με τις περιφέρειες της χώρας, είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να πιστέψουν ότι τώρα που ακολουθείς το πρόβλημα, που έρχεσαι μετά από μεγάλη καθυστέρηση, όταν επίσης αναφέρεσαι συνέχεια στο τι συμβαίνει στην Ευρώπη και προσπαθείς να επιδείξεις στις φωτογραφίες ότι και σε άλλες χώρες, στη Γερμανία, στην Αγγλία που πράγματι συμβαίνει αυτό με πολύ διαφορετικά κριτήρια, για να δικαιολογηθείς, επικαλούμενος και πάλι ότι η κρίση δεν είναι της Ελλάδας, αλλά είναι συνολική, δηλαδή αποποιείσαι της ευθύνης σου, μια κυβέρνηση άμοιρη ευθυνών, πάντα κάπου το πρόβλημα είναι αλλού και ποτέ σε αυτούς, ενώ όλοι έχουμε καταλάβει και τα λάθη που έχει κάνει ο κ. Αυγενάκης, ο τελευταίος υπουργός όσο και οι προηγούμενοι, όσο και η αδιαφορία που έχει δείξει ουσιαστικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τους αγρότες, δυστυχώς η κατάσταση είναι έτσι. Οι αγρότες πολύ δίκαια και νομίζω ότι το γεγονός ότι το συντριπτικό μέρος της κοινής γνώμης είναι μαζί τους, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια και εύλογα πολλές φορές. Και να μειωθεί το κόστος θέλουν και να παίρνουν τις αποζημιώσεις τους και τις ενισχύσεις τους που προβλέπονται και να μειώσουν τις ενεργειακές κοινότητες που εμείς το λέγαμε πριν πέντε χρόνια και τώρα ήρθε ο πρωθυπουργός με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ δίκτυο δεν επαρκεί για να γίνουν οι ενεργειακές κοινότητες, δεν έχουν γίνει δηλαδή υποδομές όλα αυτά τα ζητήματα, συν τον κίνδυνο των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, για τα οποία επίσης δεν έχουμε κάποια επαρκή και ουσιαστική διαδικασία ελέγχου, όλα αυτά είναι προφανές ότι τους δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για το μέλλον τους. Οι άνθρωποι θέλουν να μείνουν, να είναι παραγωγικοί, να δουλέψουν στις περιφέρειες, στα χωριά τους, στις πόλεις τους αλλά η κυβέρνηση είναι κάτι το οποίο δεν την ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος τομέας. Γι’ αυτό λοιπόν το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από την παρέμβαση τη χθεσινή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Νίκου Ανδρουλάκη και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, να είμαστε δίπλα τους αν θέλετε και με έναν τρόπο που το δείχνουν και οι ίδιοι, θέλουν να είναι πιο σοφοί σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, χωρίς κλεισίματα δρόμων, χωρίς διχασμούς της κοινωνίας, αλλά με ουσιαστική πολιτική».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More