Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, στο οποίο οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχίες για απειλές κατά της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Το θέμα πυροδότησε οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση, με κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για προσπάθεια δυσφήμισης της χώρας από μία εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, που υπερψηφίστηκε από τέσσερις πολιτικές ομάδες Αριστερά, Πράσινους, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους, εκφράζει ανησυχίες για την Ελλάδα για θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου και οι υποκλοπές.

Το ψήφισμα προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για υποκινούμενη προσπάθεια δυσφήμισης της χώρας μας και την αντιπολίτευση να θέτει θέμα αντιδημοκρατικών συμπεριφορών.

«Το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα είναι μια κακόγουστη αναπαράσταση ενόψει των ευρωεκλογών, ενός θεατρικού έργου που εμφανίζει ως αρνητικό πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του πιο ισχυρού κεντροδεξιού κόμματος της Ευρώπης.
Δυστυχώς για τους εμπνευστές αυτού του περιφερόμενο θιάσου, το «έργο» δεν έκοψε εισιτήρια στις εθνικές εκλογές του 2023 και δεν προβλέπεται να κόψει εισιτήρια ούτε στις ευρωεκλογές του 2024» υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Με ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης επισημαίνει:
Το Καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, είναι η πιο μαύρη σελίδα στην ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας μας μετά την ευρωπαϊκή καταδίκη της χούντας του 1967 – 74.
Η πρώτη είδηση της ημέρας αποκρύπτεται από το σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας. Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή δημοκρατία. Είναι καθήκον όλων μας να αντιδράσουμε στις συστηματικές επιθέσεις στο κράτος δικαίου που εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς».

«Οι συστάσεις του ψηφίσματος κινούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω θωράκισης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μηχανισμών της, όπως παραδείγματος χάρη για τις υποκλοπές, αφού καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει την εξαγωγή και εμπορία κατασκοπευτικού λογισμικού» αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

«Παρά το ότι συμφωνούμε πλήρως με την πλειοψηφία των σημείων της συγκεκριμένης πρότασης, ο όρος «μειονότητες» που εμπεριέχεται στο ψήφισμα το καθιστά εθνικά επικίνδυνο» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Ελληνική Λύση».

«Κόλαφος για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου» ανέφερε ο ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ παρενέβη θέτοντας θέμα για τις εβδομάδες που κατέθεσαν το σχετικό ψήφισμα, στηρίζοντας την ελληνική κυβέρνηση. « Ως ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα και ως Νέα Δημοκρατία υπερασπιζόμαστε τη βασική αρχή του κράτους δικαίου. Αλλά το κράτος δικαίου σημαίνει για εμάς να μην κάνουμε πολιτική κατάχρηση των θεμάτων στο τραπέζι. Το ερώτημα στο τραπέζι είναι υποθέσεις για δικαστήρια, αλλά όχι για κοινοβούλια. Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και η Νέα Δημοκρατία κάνει καλή δουλειά» δήλωσε.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επισημαίνει τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μεταξύ των οποίων,

Σύσταση αρχής διαφάνειας με τον νόμο 46 22 του 2019
Νομοθετική πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.
Αναδιάρθρωση της ΕΥΠ για τη βελτιστοποίηση της δράσης της

Αναβάθμιση της ποινικής μεταχείρισης, της εμπορίας, κατοχής και χρήσης λογισμικών παρακολούθησης.
Θεσμοθέτηση μηχανισμών ελέγχου σε όλες τις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης

Αντιπαράθεση με αφορμή το ψήφισμά είχαμε και στη Βουλή.
«Έχετε ευθύνες για τις κραυγαλέες παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, τις παραβίασης των ελευθεριών, για το σκάνδαλο του Predator, για την εξαγωγή του Predator και της επισυνδέσεις της ΕΥΠ» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Μαθήματα δημοκρατικού ήθους στη Νέα Δημοκρατία και στα στελέχη της που έβαλαν την Ελλάδα στην Ευρώπη, την κράτησαν επίσης στην Ευρώπη το 2015, δεν θα δεχθούμε, απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φρύσσα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More