Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θ. Ξανθόπουλος στο Πρώτο: Η κυβέρνηση νομοθετεί υπό το πρίσμα της επικαιρότητας – Για τα δάκρυα δεν φταίει το μαντήλι (audio)

«Υπό το πρίσμα της επικαιρότητας» νομοθετεί η κυβέρνηση, υποστήριξε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου, αναφορικά με τη χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού για την πάταξη της οπαδικής βίας και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ακολούθως, τα οποία σύμφωνα με όσα επισήμανε, νομοθετήθηκαν μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και ισχύουν εδώ και έναν χρόνο.

«Δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης είχε επίγνωση αυτών που έλεγε ή αντίθετα βασίζεται στην μιντιακή του υπεροπλία, με αποτέλεσμα αυτό που λέει να θεωρείται περίπου θέσφατο» είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι, η Βουλή, ψήφισε τον νόμο 4908, που προβλέπει ότι θα υπάρχει μόνο μία λέσχη, η έδρα της ΠΑΕ θα είναι η έδρα της λέσχης και η ΠΑΕ θα χορηγεί τη νομιμοποίηση στη λέσχη. «Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης, όντας πρωθυπουργός, τι έρχεται να μας πει» τόνισε.

«Νομίζω ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο. Είμαι Δόξα Δράμας, έχω διατελέσει αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γ. Σ. Δόξα. Η Δόξα είναι μια ιστορική ομάδα και έχει ένα πολύ μεγάλο ειδικό βάρος στην περιοχή. Το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και αυτό που λέμε τώρα για τη βία στο ποδόσφαιρο, έχει κάνει, νομίζω, ο Γκαλεάνο μια πολύ ωραία μεταφορά ότι για τα δάκρυα δεν φταίει το μαντήλι. Άρα λοιπόν, υπάρχουν οι κοινωνικές αιτίες οι οποίες βρίσκουν πλαίσιο ευνοϊκό στις κερκίδες των γηπέδων και εκδηλώνονται» ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος, ενώ σημείωσε ότι  χρειάζεται μια πολύ σοβαρή και εκτεταμένη συζήτηση ως κοινωνία, ως πολιτικό σύστημα, ως πανεπιστήμια, «για το πώς θα μπορέσουμε να αποκόψουμε τον ομφάλιο λώρο της ακροδεξιάς επιρροής με την κερκίδα».

Όποια συζήτηση γίνει στην κοινωνία δεν ακυρώνει το θεσμικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να είναι αυστηρό, λειτουργικό και αποτελεσματικό, διευκρίνισε ο κ. Ξανθόπουλος, σημειώνοντας πάντως πως είναι διαφορετικά μεταξύ τους τα δύο σκέλη αντιμετώπισης του φαινομένου και πως «με τους νόμους δεν λύνονται τα προβλήματα της κοινωνικής βίας».

«Βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση. Βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, αλλά στα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι το πρόβλημα της βίας, από μόνο του το θεσμικό πλαίσιο δεν αρκεί. Χρειάζονται πολύ πιο προγενέστερες πρωτοβουλίες, τέτοιες που ουσιαστικά να μην αποτελούν το λίπασμα για να αναπτύσσονται αυτές οι ακραίες απόψεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι οπαδική βία, είναι φερετζές, είναι πρόσχημα. Η οπαδική βία κατά βάσιν συμπυκνώνει την μη αποδοχή του άλλου. Ο πυρήνας της οπαδικής βίας είναι ότι γύρω από σύμβολα της ομάδας μας συσπειρωνόμαστε εμείς και οποιοσδήποτε δεν είναι με εμάς είναι εχθρός. Αυτό δηλαδή που είναι, ας πούμε, στον πυρήνα της φασιστικής νοοτροπίας» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες και την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος, ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό επίπεδο αντιπαράθεσης μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, «οι οποίοι μιλούν με πολιτικά επιχειρήματα και προσπαθεί ο καθένας να αναδείξει το μοντέλο κόμματος και την πρόταση την πολιτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατ’ επέκταση προς την χώρα». «Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η θερινή ραστώνη τα έχει επηρεάσει αυτά. Φαντάζομαι ότι από Δευτέρα θα ξαναμπούμε στους ρυθμούς που απαιτείται» προσέθεσε.

Σχετικά με τη στάση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του από την ηγεσία του κόμματος, ο κ. Ξανθόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι «έκανε αυτό που έπρεπε». «Δηλαδή, έφυγε την παραμονή της συζήτησης στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, έτσι ώστε να μην υπάρξει ενδιάμεσο στάδιο διαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Μας άφησε ως κοινοβουλευτική ομάδα να επιλέξουμε αυτόν που θεωρούσαμε τη βέλτιστη λύση, τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος και ανταποκρίθηκε και από εκεί και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του οφείλει να προχωρήσει» συνέχισε.

«Νομίζω κάνει πολύ καλά ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Αλέξης Τσίπρας τελείωσε. Παραιτήθηκε. Είναι ο εμβληματικός αρχηγός. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 3%, τον πήγε στο 30 τόσο και τον έκανε κυβέρνηση, παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον δίπλα, είπε μάλιστα ότι θα ενισχύσω με την παρουσία μου τις διαδικασίες, αλλά δεν παρεμβαίνει και καλώς κάνει. Πρέπει εμείς ανεπηρέαστοι, γιατί όπως και να το κάνουμε ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί μια παρακαταθήκη για όλους μας, να δουλέψουμε τη βέλτιστη λύση και κυρίως οι επικεφαλής, δηλαδή αυτοί που διεκδικούν την προεδρεία του κόμματος, να αντιληφθούν ότι πρέπει να συνθέσουν τις απόψεις τους στο μετά τον Τσίπρα πεδίο που εξελίσσεται μπροστά μας» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Ξανθόπουλος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More