Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιράν-Συρία: Πρώτη επίσημη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στη Δαμασκό από το 2010

Στη Δαμασκό αναμένεται σήμερα για διήμερη επίσημη επίσκεψη, για τρωτή φορά από το 2010, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου υποστηρίζει σθεναρά τη συριακή κυβέρνηση.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011 μέχρι και σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε καμία επίσημη επίσκεψη κορυφής μεταξύ των δύο κρατών, παρότι η Τεχεράνη παρείχε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, συμβάλλοντας να γείρει η πλάστιγγα της σύρραξης υπέρ της Δαμασκού.

Εδώ και λίγες μέρες οι προετοιμασίες για την υποδοχή του Ιρανού προέδρου ήταν εντατικές. Στο κέντρο της πρωτεύουσας Δαμασκού, οχυρώσεις που είχαν τοποθετηθεί από τα πρώτα χρόνια του πολέμου γύρω από την πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας αφαιρέθηκαν.

Η προσέλκυση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της χώρας όπου οι υποδομές ρημάχτηκαν είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αφού οι δυνάμεις της έχουν πλέον ανακτήσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος των εδαφών όπου τον είχαν χάσει στην κορύφωση της σύρραξης.

Η επίσκεψη γίνεται με φόντο την αναθέρμανση των σχέσεων στην περιοχή, ιδίως την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο μεγάλων δυνάμεων της Μέσης Ανατολής, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Για ταξίδι “στρατηγικής σημασίας ” έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Μπαχαντουρί Τζαχρουμί.

Ο κ. Ραϊσί αναμένεται να συζητήσει στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Άσαντ για τις διμερείς σχέσεις, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα και τις «θετικές εξελίξεις» σε περιφερειακό διπλωματικό επίπεδο, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Σύμφωνα με τη συριακή εφημερίδα Αλ Ουάταν, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, ο Ιρανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί διάφορες συνοικίες της Δαμασκού.

Από την αρχή του πολέμου, το Ιράν έστειλε στρατιωτικούς, κατ’ αυτό «συμβούλους», για να βοηθήσουν τον στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ. Εξάλλου, η Τεχεράνη υποστήριξε ξένες οργανώσεις που έχουν δεσμούς μαζί της και πολέμησαν στο πλευρό των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, κάτι που ισχύει ειδικά στην περίπτωση της Χεζμπολάχ, της ισχυρής σιιτικής παράταξης του Λιβάνου.

Η οικονομική υποστήριξη της Τεχεράνης παγιώθηκε το 2013 όταν δημιουργήθηκαν πιστωτικές γραμμές, ειδικά για να καλυφθούν οι ανάγκες της Συρίας για πετρέλαιο, μετά το διεθνές εμπάργκο. Έκτοτε υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες σε διάφορα πεδία όπως η κατασκευή υποδομών νέων λιμένων στην Λαττάκεια και την Ταρτούς.

Σήμερα μπροστά στις δύο χώρες ανοίγεται νέο πεδίο συνεργασίας και αναμένεται ότι θα υπογραφούν «συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης» για διάφορα ζητήματα, ιδίως για την ενέργεια.

Η απρόσμενη επαναπροσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν ευνοεί τον πρόεδρο Άσαντ, που προσπαθεί να τερματίσει τη διπλωματική απομόνωση της χώρας του για πάνω από μια δεκαετία. Αρκετές αραβικές πρωτεύουσες που τηρούσαν για χρόνια εχθρική στάση έναντι του καθεστώτος της Δαμασκού, , έχουν αρχίσει να αποκαθιστούν τις σχέσεις μαζί του, ειδικά μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More