Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Ο πληθωρισμός πέφτει στο 1,9% τον Ιούνιο, αλλά οι τιμές των τροφίμων παραμένουν πάνω από το 10%

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Ο πληθωρισμός, στην Ισπανία παίρνει ξανά μια ανάσα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) επιβεβαίωσε σήμερα ότι τον Ιούνιο κυμάνθηκε στο 1,9%, ένα δέκατο κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2021. Πίσω από αυτή τη συγκράτηση τιμών βρίσκονται δύο παράγοντες που ώθησαν τις τιμές πέρυσι σε όρια που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και 40 χρόνια: η ενέργεια, κυρίως, και τα τρόφιμα. Αν και οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται διψήφια σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, οι αυξήσεις τους μετριάστηκαν τον Ιούνιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στο 10,3%, έναντι 12% τον Μάιο.

«Αυτή η συμπεριφορά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι τιμές των φρούτων, του ψωμιού και των δημητριακών και του κρέατος έχουν αυξηθεί λιγότερο από τον Ιούνιο του 2022. Η σταθερότητα του γάλακτος, του τυριού και των αυγών επηρεάζει επίσης, σε σύγκριση με την άνοδο του προηγούμενου έτους, και την πτώση των τιμών των οσπρίων και των λαχανικών, που αυξήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο», εξηγεί το ΙΝΕ στο δημοσίευμά του.

Συγκρίνοντας τον Ιούνιο του 2022 και τον Ιούνιο του 2023, τα τρόφιμα που έχουν αυξηθεί περισσότερο είναι η ζάχαρη (+44,9%), το γάλα (+19,7%), οι πατάτες (+19,3%), το χοιρινό κρέας (+15,7%) και λάδια και λίπη (+15,4%). Επιπλέον, πολλά άλλα τρόφιμα κατέγραψαν διψήφια αύξηση στις τιμές τους από έτος σε έτος, όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παρασκευάσματα οσπρίων και λαχανικών, που ανέκαμψαν σε όλες τις περιπτώσεις κατά 13%.

Το Υπουργείο Οικονομίας, ωστόσο, έχει επικεντρωθεί σε αυτή την πτώση του πληθωρισμού στο 1,9%, η οποία, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο κάνει την Ισπανία την πρώτη ευρωπαϊκή «μεγάλη οικονομία» που έχει πληθωρισμό κάτω από αυτό το επίπεδο.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου επιβεβαιώνουν τη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος και ιδιαίτερα των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, οι οποίες έχουν υποχωρήσει πάνω από μιάμιση μονάδα σε διαχρονικό ρυθμό, με πτώση των τιμών τον Ιούνιο των οσπρίων και των λαχανικών», εξηγούν στο υπουργείο Οικονομικών. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη αυτά τα δύο ευμετάβλητα στοιχεία, μετριάστηκε στο 5,9%.

Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών παρατηρήθηκαν π.χ. στη θέρμανση (-26,8%), στις αστικές συγκοινωνίες (-25,3%) και είναι οι μόνες κατηγορίες που αναλύει το ΙΝΕ που μειώνουν τις τιμές τους τον Ιούνιο σε σύγκριση με 12 μήνες νωρίτερα, κυρίως λόγω των φθηνότερων καυσίμων και της δημόσιας βοήθειας για τις μεταφορές.

«Η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης που μείωσε τον πληθωρισμό κάτω από το 2%, το επίπεδο αναφοράς της ΕΚΤ. Η Ισπανία παραμένει έτσι μια από τις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, (ο εναρμονισμένος πληθωρισμός πέφτει στο 1,6%) με το επακόλουθο κέρδος», εξηγούν από το υπουργείο Οικονομικών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More