Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία: Τέρμα στην αναστολή για σχεδόν 1.900 ανεμβολίαστους ιατρούς – Παραίτηση παλαίμαχου πολιτικού του Φόρτσα Ιτάλια λόγω διαφορετικής προσέγγισης στο Covid-19

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλική Ομοσπονδία Ιατρών και Οδοντιάτρων (FNOMCEO) ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 2 Νοεμβρίου ότι 1.878 ιατροί είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν στην εργασία τους. Αυτό, ύστερα από τον πρόσφατο τερματισμό – δια χειρός της Κυβέρνησης Μελόνι – της αναστολής των επαγγελματιών υγείας που δεν είχαν εμβολιαστεί για το COVID-19.

Αρχικά η ίδια η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε πει πως συνολικά 4.000 γιατροί θα επέστρεφαν στις θέσεις εργασίας τους από την 1η Νοεμβρίου. Όμως τελικά περίπου 400 ήταν οδοντίατροι και το 47% των γιατρών ήταν άνω των 68 ετών, οπότε και δεν εργάζονταν πλέον στο Ιταλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Παρασκευής 28 Οκτωβρίου, η Μελόνι είχε δηλώσει πως “στο παρελθόν, έχουν ληφθεί αμέτρητα μέτρα που δεν είχαν επιστημονικά στοιχεία στο υπόβαθρό τους” και πως το Covid είχε γίνει “θέμα προεκλογικής εκστρατείας, ιδεολογικό, και αυτό δεν μας βοήθησε να λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα, και όποιος έλεγε το αντίθετο αναφερόταν ως τέρας”.

Η απόφαση της Κυβέρνησης Μελόνι να προβεί σε διαφοροποίηση σε σχέση με την γραμμή μηδενικής ανοχής κατά των ανεμβολίαστων, η οποία και χαρακτήρισε την Κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, προκάλεσε πολλές σφοδρές αντιδράσεις σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο. Η νέα Κυβέρνηση επικαλέστηκε τα κενά στο υγειονομικό τομέα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως αυτή η κίνηση κλείνει το μάτι σε μια μερίδα πληθυσμού που παρέμεινε ανεμβολίαστη.

Η τελευταία ήταν η σημερινή παραίτηση της Αντιπεριφερειάρχη και Συμβούλου σε θέματα Welfare της Περιφέρειας Λομβαρδίας, Λετίτσια Μοράτι, του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, γεγονός που αποτελεί πολιτικό σεισμό εφόσον η Μοράτι τέλεσε ως δήμαρχος του Μιλάνο και είναι παλαίμαχο μέλος του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μάλιστα μέλος της κυβερνητικής συμμαχίας.

Η Μοράτι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της με τα μέτρα και, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως κατέγραψε “με ανησυχία την απόφαση να επισπευσθεί η επανένταξη των ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας που δεν είχαν εμβολιαστεί, η αμνηστία για τα πρόστιμα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, και η διαφορετική ευαισθησία σχετικά με τη σημασία των εμβολίων”. Τρία παραδείγματα, σύμφωνα με την Μοράτι “εμβληματικά μιας διαφορετικής πολιτικής προσέγγισης στον τομέα αυτό”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More