Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιωάννινα: Μια ακόμη πρωτοποριακή τεχνική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Μια πρωτοποριακή τεχνική σε διεθνές επίπεδο στη χειρουργική συμπαγών όγκων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αποτελεί γεγονός.

Πρόκειται για τη διεγχειρητική κυτταρομετρία ροής που είναι μια νέα μέθοδος και εφαρμόζεται στα πλαίσια ερευνητικών πρωτοκόλλων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η οποία και αποτελεί πρωτοποριακή τεχνική σε διεθνές επίπεδο στη χειρουργική συμπαγών όγκων.

Η τεχνική, που ανέπτυξαν οι επιστήμονες επιτρέπει την ταχεία και αξιόπιστη ανάλυση συμπαγών όγκων με χρήση κυτταρομετρίας ροής, σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Αυτή η μελέτη ξεκίνησε από τη συνεργασία της Νευροχειρουργικής Κλινικής και από τους Γεώργιο Αλεξίου, Σπύρο Βούλγαρη και Γεώργιο Βαρθολομάτο.

Η τεχνική αυτή δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να διακρίνει τον τύπο του νεοπλάσματος, το βαθμό κακοήθειας και τα όρια του όγκου με σημαντική ακρίβεια, καθοδηγώντας τις αποφάσεις του στην επέμβαση. Αυτό διευκολύνει την ακριβέστερη εξαίρεση του όγκου, γεγονός που εκτιμάται πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη πρόγνωση.

Οι μελέτες αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Παθολογοανατομικό και Κυτταρολογικό Εργαστήριο.

Η μέθοδος έχει εφαρμοστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στα πλαίσια ερευνητικού πρωτοκόλλου και σε πολλαπλές ερευνητικές μελέτες, όχι μόνο για όγκους εγκεφάλου, αλλά και άλλα συμπαγή νεοπλάσματα, όπως μαστού, παχέος εντέρου, ήπατος και γυναικολογικούς καρκίνους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More