Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ι. Παπαφλωράτος: Η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί το μακελειό προεκλογικά – I. Kρασσάς: Η Άγκυρα δε θα αφήσει τα κατεχόμενα (video)

Την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και τις κατηγορίες του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ότι ευθύνεται το PKK σχολίασε στην ΕΡΤ ο Ιωάννης Παπαφλωράτος, διεθνολόγος και ο διεθνολόγος, Ιωάννης Κρασσάς.«Δεν ξεκίνησε καλά η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία. Εστιάζω στην προσπάθεια να συνδέσουν τους δράστες με τους Σύρους στο Κομπάνι» σχολίασε στις «Συνδέσεις» ο κ. Παπαφλωράτος.

Αναλύοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών τόνισε ότι «δεν έχει πάρει άδεια η Τουρκία ούτε από τη Ρωσία, ούτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να δράσει ανεξέλεγκτα στην περιοχή. Προφανώς (η έκρηξη) είναι μια προσπάθεια να κάμψει αυτές τις αντιρρήσεις. Διότι βλέπει ο πρόεδρος Ερντογάν ότι δεν μπορεί να πετύχει μια εύκολη νίκη στο εξωτερικό στα διεθνή θέματα, προκειμένου να συσπειρώσει έτι περαιτέρω εκλογικές μάζες πέριξ αυτού».

Όπως είπε, επειδή η τήρηση σκληρής στάσης στα εξωτερικά αποδίδει εκλογικά, και με δεδομένο ότι με την Ελλάδα δεν σημειώνει τις επιτυχίες, ο Ερντογάν θα θελήσει να αλλάξει πεδίο δράσης.

«Το μόνο που του έχει απομείνει πλέον στα διεθνή δρώμενα είναι η Συρία» υποστήριξε ο κ. Παπαφλωράτος βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων και την περίπτωση της προβοκάτσιας.

Όταν χύνεται αίμα υπάρχει συγκίνηση στις μάζες

«Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι μέχρι να παρατεθούν τα στοιχεία να μας πείσουν για την ταυτότητα και την εθνικότητα των δραστών. Το παζλ ανοίγει», επισήμανε ο διεθνολόγος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. «Η τουρκική αστυνομία και το τουρκικό κράτος θα επιρρίψει την ευθύνη σε τρίτους. Δεν θα αναλάμβανε ποτέ την ευθύνη για ένα τέτοιο κτύπημα με τόσο μεγάλες ανθρώπινες απώλειες. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι οι επόμενες εξελίξεις θα είναι αρνητικές, με την έννοια ότι όταν χύνεται αίμα υπάρχει συγκίνηση στις μάζες. Η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί αυτό το περιστατικό στο εξωτερικό» εκτίμησε ο κ. Παπαφλωράτος.

Αναγνώριση των κατεχομένων θέλει ο Ερντογάν

Για την προσπάθεια της Τουρκίας να προωθήσει τη διχοτόμηση της Κύπρου μίλησε ο Ιωάννης Κρασσάς, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, λέγοντας ότι «ο Οργανισμός Τουρκογενών κρατών ιδρύθηκε το 2010 και περιλαμβάνει το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και την Ουγγαρία. Είναι μια προσπάθεια του Ερντογάν να απλώσει την κυριαρχία του και την επιρροή του και μάλιστα σε χώρες με τις οποίες έχει και συγγενικές ρίζες».

Όπως τόνισε ο κ. Κρασσάς «πολλές φορές το τετελεσμένο γεγονός υπερισχύει του διεθνούς δικαίου και ότι κατακτάται με αίμα ανακτάται και με αίμα. Και δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα αφήσει τα κατεχόμενα χωρίς να πάρει ένα μεγάλο αντίτιμο».

Αναφέρθηκε επίσης στη δήλωση Ερντογάν ότι θα πάψει το ψευδοκράτος να φιλοξενεί τους άνδρες του ΟΗΕ.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More