Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κέρκυρα: Εν αναμονή της απόφασης απο την Ευρωπαική Επιτροπή για το έργο του Αχιλλείου

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταξη της δεύτερης φάσης του έργου του Αχίλλειου στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2022-2027, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της ΠΙΝ Κώστα Ασπιώτη.

Το έργο έχει ενταχθεί ήδη σε δυο χρηματοδοτικές περιόδους και δεν μπορεί να ενταχθεί σε ακόμα μια εκτός και αν εγκριθεί το αίτημα για αφαίρεση του τμήματος του έργου που χρηματοδοτήθηκε από το 2007-2013. Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση με στελέχη της διαχειριστικής αρχής και της ευρωπαϊκής επιτροπής από τα οποία δόθηκε διαβεβαίωση ότι εντός της εβδομάδας θα έχει σταλεί το σχετικό επιβεβαιωτικό έγγραφο. Σύμφωνα με τον Κ. Ασπιώτη το έργο έχει απορροφήσει ένα μικρό μέρος του προϋπολογισμού ένταξης, που αφορά και τις αυτεπιστασίες του υπουργείου πολιτισμού.

Μόλις σταλεί η απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γνωστοποιηθεί στην ΕΤΑΔ που είναι ο κύριος του έργου, προκειμένου να κλείσει η τρέχουσα εργολαβία σύμφωνα με την νομοθεσία, έτσι ώστε να είναι «καθαρό» το τοπίο για τα επόμενα βήματα που είναι η επικαιροποίηση των μελετών, η τυχόν αλλαγή στις προδιαγραφές των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κ. α. Πάντως όπως εκτιμάται από τη διαχειριστική αρχή, θα υπάρξει καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου καθώς με την επαναδημοπράτηση υπάρχει το ρίσκο των ενστάσεων και των προσφυγών.

Να θυμίσουμε ότι η σύμβαση είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2021 με ανάδοχο τη «Σιδηροδρομικά Έργα Α.Τ.Ε.» με ποσό 5,8 εκ. ευρώ ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ανερχόταν στα 11,5 εκατ. ευρώ, με την ανάδοχο να μειοδοτεί μεταξύ δέκα προσφορών με έκπτωση 49,4%. ενώ ο χρόνος αποπεράτωσης ήταν 24 μήνες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More