Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κακοκαιρία Daniel: Έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των νεκρών ζώων προς χώρους αποτέφρωσης – Τι είπε ο υφ. Αγρ. Ανάπτυξης στην ΕΡΤ

Αναφορικά με το πώς θα απομακρυνθούν τα νεκρά ζώα από τις πληγείσες περιοχές, ύστερα από τις τεράστιες καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel, μίλησε στην εκπομπή «NewsRoom» της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Κελέτσης. «Τα θέματα δημόσιας υγείας αυτή τη στιγμή αποτελούν την πρώτη χρονικά προτεραιότητα για όλους μας, διότι ο στόχος είναι να απομακρυνθούν τα νεκρά ζώα, ώστε να μην υπάρξει φόβος δημιουργίας εστιών μόλυνσης και ασθενειών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, επιβεβαίωσε ότι η απομάκρυσνη έχει αρχίσει και εξήγησε: «Πρώτα απ’ όλα η αρμοδιότητα ανήκει στην περιφέρεια. Υπάρχει ένα εθνικό σύστημα περισυλλογής ζώων. Οι περιφέρειες έχουν κάνει μόνιμες συμβάσεις (…) με εταιρείες που έχουν αυτό το αντικείμενο. Ήδη από την Παρασκευή έχει ξεκινήσει η μετακίνηση όπου είναι δυνατόν, διότι όπως αντιλαμβάνεστε τα περισσότερα ήταν σκεπασμένα με νερό. (…) Η μεταφορά γίνεται με φορτηγά ψυγεία και πηγαίνουν σε χώρους πιστοποιημένους όπου γίνεται η καύση των νεκρών ζώων».

Οι χώροι αυτοί βρίσκονται «στην Πιερία, στην Αρκαδία, θα έχουμε στην Κοζάνη, στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισας, εφόσον έχουν αποσυρθεί τα νερά. Και (…) βέβαια όπου μας υποδεικνύουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες», είπε ακόμη ο κ. Κελέτσης.

«Για να μην καθυστερήσουμε τη διαδικασία (μεταφοράς και αποτέφρωσης) είπαμε ότι αντί να γίνει επιτόπιος έλεγχος και καταγραφή των νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ – όπως θα έπρεπε να γίνει – θα προχωρήσουμε με βάση τα στοιχεία της βάσης δεδομένων που έχουμε στις κτηνιατρικές μας υπηρεσίες, που βεβαίως μετά, σε δεύτερο χρόνο, θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ και τη δήλωση του κάθε κτηνοτρόφου και έτσι θα καταβληθεί η αποζημίωση» εξήγησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More