Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλαμάτα: Έκθεση έργων της χαράκτριας Βάσως Κατράκη

Έκθεση με έργα της μεγάλης Ελληνίδας χαράκτριας Βάσως Κατράκη, για πρώτη φορά στην πόλη της Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο τέχνης Α49.

Στην έκθεση του χώρου τέχνης Α49 θα παρουσιαστούν περίπου σαράντα έργα της Κατράκη: ξυλογραφίες από την πρώτη περίοδο του έργου της, τυπώματα σε πέτρα που ανήκουν στην ώριμη και ύστερη φάση της δημιουργίας της, καθώς και μήτρες, προκειμένου να γίνει κατανοητός ο τρόπος εργασίας της στο ξύλο και στον ψαμμίτη λίθο.

Ειδικότερα, στην έκθεση περιλαμβάνονται σπάνια πρώιμα έργα ζωγραφικής, ξυλογραφίες που χρονολογούνται στα χρόνια της μαθητείας κοντά στον Γιάννη Κεφαλληνό και στη σκοτεινή περίοδο της Κατοχής. Εκτίθενται, επίσης, τυπώματα με ψαράδες της γενέτειράς της, του Αιτωλικού, οι μανάδες, οι καβαλάρηδες αλλά και οι μνημειακές συνθέσεις στην πέτρα, εμπνεόμενες από την ελληνική μυθολογία (Ίκαρος) και από την Απριλιανή Δικτατορία (Σπαραγμός, Ήλιος και σίδερα, Αναπαράσταση). Ιδιαίτερη ενότητα μέσα στην έκθεση είναι τα αδημοσίευτα σχέδια της Επέλασης και της Πτώσης του Γ. Καραϊσκάκη.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί η μονοχρωμία, η χρήση δηλαδή μόνο του μαύρου μελανιού πάνω στο λευκό χαρτί, ως αισθητική ιδέα που καθόρισε συνολικά το έργο της Κατράκη. «Εμείς οι χαράκτες», έλεγε η ίδια, «δουλεύουμε με το άσπρο-μαύρο. Είναι μια πάλη, όπου το χαρτί παίζει ενεργητικό ρόλο. Ένα ζύγισμα, ας πούμε, ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο πέρα από τη δουλειά με τη φόρμα και το χρώμα. Και σ’ αυτό το ζύγισμα είναι που πρέπει να φανεί κανείς απόλυτος. Αυτή η πάλη άσπρου-μαύρου έχει μια γοητεία φοβερή, μια μαγεία γιατί μέσα τους υπάρχει όλη η χρωματική γκάμα».

Την έκθεση συνοδεύει έγχρωμος κατάλογος 54 σελίδων, με κείμενα των: Συραγώς Τσιάρα (Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου), Γιάννη Μπόλη, (Προϊστάμενου Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά) και Σπύρου Μοσχονά (Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιμελητή της έκθεσης), ο οποίος τεκμηρίωσε τη συλλογή των έργων της Βάσως Κατράκη. Ο κατάλογος, που περιλαμβάνει όλα τα έργα της έκθεσης, αναδεικνύει τη διαχρονική σημασία του έργου της Βάσως Κατράκη, που αποτελεί μία από τις πλέον πρωτότυπες προτάσεις διεθνώς στο πεδίο της χαρακτικής του 20ού αιώνα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή (7 Απριλίου) στις 20.00, παρουσία της κόρης της χαράκτριας, κας Μαριάννας Κατράκη-Δεσποτίδη.

Βάσω Κατράκη: Η πάλη άσπρου-μαύρου
Επιμέλεια έκθεσης: Σπύρος Μοσχονάς
Συντονισμός: Βαγγέλης Νικολάου
Οργάνωση: Α+Α teleia KALAMATA Κοιν. Σ. Επ.
Τόπος: Χώρος τέχνης Α49, Αναγνωσταρά 49, Καλαμάτα, (τηλ. 27214 03697)
Διάρκεια έκθεσης: 7/4/2023 – 30/6/2023
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 11:00-14:00 και 18:00-21:00, Σάββατο 11:00-14:00

*Είσοδος ελεύθερη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More