Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλαμάτα: Ενίσχυση και επέκταση δικτύου οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης

Η «Ενίσχυση και επέκταση δικτύου οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης» εγκρίθηκε από την Ο.Ε. του Δήμου Καλαμάτας και μέσω του έργου προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση 1.000 οικιακών κομποστοποιητών ανοιχτού τύπου, «κήπου» – εκ των οποίων οι 100 με διπλό τοίχωμα με μόνωση, καθώς επίσης και η προμήθεια και εγκατάσταση 50 συνοικιακών κομποστοποιητών.

Ο Δήμος Καλαμάτας υλοποιεί από το 2006 πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης μέσω του οποίου έχουν διανεμηθεί και λειτουργούν 270 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, 250 λίτρων (ανοικτού και κλειστού τύπου, εκ των οποίων λειτουργούν οι 200).

Παράλληλα έχει ξεκινήσει και η υλοποίηση προγράμματος συνοικιακής κομποστοποίησης (κλαδεμάτων και φυτικών υπολειμμάτων με οικιακά οργανικά υπολείμματα), με την σταδιακή τοποθέτηση 58 ξύλινων κάδων αερόβιας κομποστοποίησης 1.000 λίτρων, σε συνοικίες και γειτονιές, οι οποίοι εξυπηρετούν περίπου 20 νοικοκυριά έκαστος και επιδιώκεται η επέκταση του οικιακού δικτύου κομποστοποιητών με την προσθήκη 1000 νέων κομποστοποιητών σε διαφορετικά νοικοκυριά της πόλης της Καλαμάτας. Επίσης, η επέκταση του συνοικιακού δικτύου με την προσθήκη 50 επιπλέον κομποστοποιητών.

Η διαχείριση αστικών αποβλήτων αποτελεί προτεραιότητα περιβαλλοντικής πολιτικής σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο.

Οι στόχοι-οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία του δικτύου οικιακής κομποστοποίησης, σε συνέργεια με τα υπόλοιπα προγράμματα κομποστοποίησης του Δήμου έχουν ως εξής:

-Μείωση αποβλήτων.
-Μείωση των προς διάθεση οργανικών αποβλήτων κουζίνας.
-Μείωση της παραγωγής μεθανίου από χώρους υγειονομικής ταφής.
-Μείωση της παραγωγής στραγγισμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής.
-Προστασία δημόσιας υγείας μέσω της καταστροφής παθογόνων μικροοργανισμών που απειλούν τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους.
-Εμπλουτισμός εδάφους.
-Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα διαχείρισης αποβλήτων με στόχο στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς και στη μακροπρόθεσμη μείωση των αποβλήτων.
-Αναβάθμιση του ενδιαφέροντος των πολιτών για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οι δημότες θα ενημερωθούν και θα εκπαιδευτούν για την ορθή χρήση των κομποστοποιητών και για τα οφέλη που θα έχουν από την αξιοποίηση αυτών. Το παραγόμενο προϊόν θα το διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δημότες και θα το χρησιμοποιούν στους κήπους και στις γλάστρες τους, ή όπως αλλιώς αυτοί επιθυμούν.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More