Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βυθός στους Φούρνους κρύβει θησαυρούς

58 ναυάγια από διαφορετικές χρονικές περιόδους έχουν αποκαλυφθεί στον βυθό των Φούρνων -Κορσεών. Ομάδες δυτών χαρτογραφούν την περιοχή για να αποκαλύψουν έναν θησαυρό μοναδικό στην Μεσόγειο.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αλεξία Καλαϊτζή, οδηγεί τους τηλεθεατές σε μια κατάδυση στον χρόνο και στα βαθιά νερά του αρχιπελάγους των Φούρνων, για να ανακαλύψουν τις ενάλιες αρχαιότητες.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχαίων ναυαγίων που έχει βρεθεί στο Αιγαίο, και σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, ίσως σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Τα περισσότερα χρονολογούνται από τα ελληνικά, τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά χρόνια. Η πλειονότης κατατάσσεται μεταξύ του 3ου και 7ου αι. μ.Χ., ενώ ένα πλοίο με σαμιακούς αμφορείς, ξεκίνησε το άτυχο ταξίδι του στα μέσα του 6ου αι. π.Χ.. Οι αμφορείς των ναυαγίων δείχνουν τις διαδρομές των Ελλήνων προς την Σινώπη, την Κριμαία και την Ηράκλεια του Πόντου στην Μαύρη θάλασσα.

Ο Βασίλης Μεντόγιαννης, τεχνικός διευθυντής ΚΟΡΣΕΑΙ, Καθιδρύματος Ιστορικών & Αρχαιολογικών Ερευνών, ανέλαβε το έργο της αποκαλύψεως και αναδείξεως των ευρημάτων. Επρόκειτο για ένα σταυροδρόμι ναυσιπλοΐας και εμπορευματικής διακίνησης στο Ανατολικό Αιγαίο, το οποίο δυστυχώς ήταν και σταυροδρόμι ισχυρών ανέμων και θαλασσοταραχών, που έσπρωχναν τα πλοία στις  βραχώδεις ακτές, όπου συνθλίβονταν.

Σήμερα οι δύτες απομακρύνουν την ίλη και όσα αντικείμενα μπορούν να συλλεχθούν, καθαρίζονται και μένει να αποκαλύψουν τα μυστικά τους, σημειώνει ο κ. Μεντόγιαννης. Το ενδιαφέρον είναι διεθνές και όταν ξεκίνησαν οι υποβρύχιες έρευνες το 2015, ουδείς περίμενε τέτοιο αποτέλεσμα.  Σκοπός είναι να αναδειχθούν αυτά τα ναυάγια και να καταστεί η περιοχή ένας ενάλιος τουριστικός χώρος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More