Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καστοριά: Στην 103η σύνοδο των πρυτάνεων ο Κ. Πιερρακάκης

Παρουσία του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκου Πιερρακάκη ολοκληρώνονται σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 οι εργασίες της 103ης συνόδου των πρυτάνεων των πανεπιστημίων της χώρας που γίνεται στην Καστοριά.

Από τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχόλησαν τις τετραήμερες εργασίας της συνόδου ήταν οι Ευρωπαϊκές αλλά και σύγχρονες προκλήσεις για τα Ελληνικά Δημόσια ΑΕΙ, ενόψει και της συζήτησης που άνοιξε για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων μπήκε και το θέμα της αγοράς εργασίας και της σύνδεσής του με τα προγράμματα των σπουδών των πανεπιστημίων.

Στις τοποθετήσεις τους πολλοί από τους πρυτάνεις αναφέρθηκα στις ραγδαίες αλλαγές που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο ότι έρχονται τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο επίπεδο γύρω από την Ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και στον ρόλο των ελληνικών πανεπιστημίων επισημαίνοντας ότι θα πρέπει αυτός να επαναπροσδιοριστεί.

Στην ομιλία του για τον ρόλο των Ελληνικών Πανεπιστημίων στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, ο προεδρέυων της Συνόδου Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης ανέφερε εκτός των άλλων ότι η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας θα πρέπει “πολύ γρήγορα να ανταποκριθεί σε νέα επιστημονικά και τεχνολογικά περιβάλλοντα που αφορούν τις νέες ανάγκες σε δεξιότητες και επαγγέλματα, την ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό υψηλών προσόντων που προκύπτουν από την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση”.  Έκανε επίσης λόγο για την ύπαρξη διεθνών συμμαχιών και συνεργασιών με άλλα πανεπιστήμια έτσι ώστε να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά αγγλόφωνα προγράμματα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Αναφερόμενος στο θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων ο πρύτανης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδωρίδης τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση θα πρέπει να είναι η  έγκαιρη ενδυνάμωση της ταυτότητας και του ρόλου των δημοσίων ΑΕΙ, όπως επίσης και επιτακτική ανάγκη ενίσχυση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε συνδυασμό με τα προγράμματα των σπουδών τους.

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετέχουν περίπου 300 άτομα, μέλη των Πρυτανικών αρχών των Πανεπιστημίων, υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη της διοίκησης και του ΕΛΚΕ καθώς και μέλη των νεοσύστατων Συμβουλίων των ιδρυμάτων.

Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More